MENI
24.7.2014

Okončana 70. sjednica Predstavničkog doma


Na 70. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) po hitnom postupku usvojen je Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2014. godinu, čiji je predlagač Predsjedništvo BiH.

Usvojen je i zaključak u kojem se predlaže Vijeću ministara BiH da za prvu sjednicu Predstavničkog doma PSBiH pripremi prijedlog kojim će se iz Budžeta BiH za 2014. godinu izdvojiti dodatnih 20 miliona KM iz grantova i kapitalnih ulaganja koji neće biti realizirani u ovoj godini.

Usvojen je Izvještaj Zajedničke komisije oba doma PSBiH o postizanju identičnog teksta Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o akcizama u BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je Prijedlog zakona o dopunama Krivičnog zakona BiH, predlagača poslanika Denisa Bećirovića.
Na usaglašavanje Kolegiju, također zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je i Prijedlog zakona o proceduri glasanja državljana drugih država na teritoriju BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Obustavljena je procedura donošenja Zakona o dopunama Zakona o ombudsmanu za ljudska prava BiH, predlagača Vijeća ministara BiH.

Nije usvojen Prijedlog okvirnog zakona o olakšicama za zapošljavanje mladih osoba u BiH, čiji je predlagač poslanik Niko Lozančić, jer je usvojeno negativno Mišljenje Zajedničke komisije za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Usvojen je Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Upravljanje ugovorima o djelu i ugovorima o privremenim i povremenim poslovima u institucijama BiH“, kao i Izvještaj o obavljenoj reviziji učinka o temi: „Telekomunikacijska rješenja u institucijama BiH“.

Usvojena je inicijativa poslanika Azre Hadžiahmetović i Beriza Belkića sa 67. sjednice Predstavničkog doma, koja glasi: Predstavnički dom PSBiH poziva – preporučuje Predsjedništvu BiH da potakne međuentitetsku koordinaciju s ciljem uspostavljanja učinkovitog modaliteta upravljanja i sinhronizacije aktivnosti u zaštiti od poplava u slivu rijeke Save“.

Usvojen je Prijedlog odluke o izmjeni i dopunama Odluke o osnivanju Vijeća nacionalnih manjina BiH, čiji je predlagač Zajednička komisija za ljudska prava, prava djeteta, mlade, imigraciju, izbjeglice, azil i etiku.

Usvojeno je Uputstvo o korištenju rodno osjetljivog jezika u PSBiH s aneksima čiji su nazivi „Pojedinačne upute s primjerima“ i „Tablica funkcija, naslova, zvanja i zanimanja u PSBiH i Sekretarijatu PSBiH“.

Data je saglasnost na Memorandum o razumijevanju i saradnji delegacija nacionalnih parlamenata skupine zemalja Jugoistočne Evrope u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (OSCE).

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje nekoliko međunarodnih sporazuma i ugovora (prilog).

Na kraju sjednice, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Milorad Živković čestitao je muslimanima u BiH nastupajući praznik Ramazanskog bajrama. (kraj)

Prilog:

Na sjednici je data saglasnost za ratificiranje:
  1. Sporazuma o trgovini naoružanjem, sačinjenog u Njujorku 2. 4. 2013.
  2. Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Države Katar o reguliranju zapošljavanja državljana Bosne i Hercegovine u Državi Katar, 
  3. Nota sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Narodne Republike Kine o statusu bilateralnih ugovora, zaključen razmjenom diplomatskih nota, 
  4. Sporazuma o grantu GEF-a (Projekat održivog upravljanja šumama i pejzažem) između Bosne i Hercegovine i Međunarodne banke za obnovu i razvoj u ulozi agencije za implementaciju Fonda za globalni okoliš,
  5. Trećeg dodatnog protokola uz Evropsku konvenciju o izručenju, sačinjenog u Strazburu 10. 11. 2010., 
  6. Ugovora broj 1 o Amandmanu na Ugovor o garanciji (koji se odnosi na Ugovor o zajmu za put Banja Luka – Doboj, Faza 1 projekta), potpisan 26. 4. 2014. između Bosne i Hercegovine i Evropske banke za obnovu i razvoj, 
  7. Ugovora o donaciji između Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo odbrane Bosne i Hercegovine (primalac donacije), i Švicarske, koju zastupa Ambasada Švicarske (donator), za donaciju 79 viljuškara „STEINBOCK“ i njihov transport iz Švicarske u Bosnu i Hercegovinu



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću