MENI
6.4.2017.

Замјеник предсједавајућег Дома народа Сафет Софтић на 20. Евроазијском економском самиту учествовао у раду сесије посвећене доприносу религија миру и превазилажењу насиља и терора

Замјеник предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) Сафет Софтић данас је, у оквиру 20. Евроазијског економског самита у Истанбулу, учествовао у раду сесије под називом „Допринос религија миру с циљем превазилажења окружења насиља и терора у оквиру исламске солидарности и поистовјећивања миграција са тероризмом“.

Током сесије, на којој је господин Софтић био један од модератора, учесницима се обратио др. Akkan Suver, предсједник Marmara фондације, турске невладине организације за стратешко и социјално истраживање која је организовала овај престижни међународни скуп политичких лидера, економских експерата и инвеститора.

Осим Suvera, о теми повезаности актуелне миграционе кризе и тероризма говорили су  бивши предсједник Управе за вјерска питања Републике Турске професор др. Ali Bardakoglu, екуменски патријарх Истанбула Patrik Bartholomeos и градоначелник Kucukkuyua Cengiz Balkan.

Учесници сесије сложили су се у вези с чињеницом да је један од проблема данашњице проблем повезивања тероризма с религијом, што се, како је констатовано, не може и не смије доводити у везу.

Наглашено је да је, у циљу ефикасне борбе против тероризма и радикалног екстремизма, потребна стална размјена мишљења, као и искрен и отворен дијалог различитих религија и култура.

Дводневни самит у Истанбулу вечерас ће бити завршен сесијом под називом „Човјечанство на раскршћу“, током које ће се учесницима обратити бројни актуелни и бивши шефови држава и влада из Турске, земаља ЕУ и региона Западног Балкана. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу