MENI
6.4.2017

Članovi Komisije za finansije i budžet Doma naroda razgovarali sa ministrom vanjskih poslova BiH o realizaciji preporuka Ureda za reviziju institucija BiH

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamentarne skuptšine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Ljilja Zovko, zamjenici predsjedavajuće Sifet Podžić i Darko Babalj, te članovi Komisije Zdenka Džambas i Dragutin Rodić  razgovarali su danas sa ministrom vanjskih poslova BiH Igorom Crnatkom i njegovim saradnicima o praćenju realizacije preporuka Ureda za reviziju institucija BiH i zaključaka Doma naroda PSBiH u vezi sa razmatranjem revizorskih izvještaja za 2015. godinu za institucije koje su od Ureda za reviziju institucija BiH dobile „mišljenje s rezervom“ i „mišljenje s rezervom uz skretanje pažnje“.

Članovi Komisije izrazili su zadovoljstvo činjenicom da je Ministarstvo vanjskih poslova BiH realiziralo značaj broj preporuka Ureda za reviziju institucija BiH, te izrazili nadu da će Ministarstvo u što skorije vrijeme realizirati i sve ostale preporuke Ureda.

Prema riječima ministra Crnatka, Ministarstvo vanjskih poslova BiH najviše pažnje posvetilo je aktivnostima koje se tiču izrade teksta Prijedloga zakona o vanjskim poslovima BiH. Kako je ministar pojasnio, veoma je važno da se Zakonom o vanjskim poslovima BiH urede stvari koje se prvenstveno tiču mandata osoblja u diplomatsko – konzularnim predstavništvima (DKP), kao i sankcija za osoblje koje ne bude poštivalo zakonske odredbe. Sve dok BiH ne bude imala Zakon o vanjskim poslovima, striktno se moraju poštivati važeći zakonski i podzakonski propisi kojima su uređene aktivnosti u Ministarstvu, poručio je ministar Crnadak.

Ministar i njegovi saradnici upoznali su članove Komisije o tome da se u narednom periodu posebna pažnja treba posvetiti i provođenju aktivnosti na realizaciji kupovine planiranih objekata i na rješavanju statusa imovine stečene sukcesijom s ciljem smanjenja troškova zakupa i realizacije ostalih kapitalnih projekata. Crnadak je izrazio nadu da će BiH, prodajom određenog broja objekata koje je naša zemlja dobila sukcesijom, biti u mogućnosti kupiti veći broj objekata koji će služiti DKP-u ili smanjiti troškove zakupa objekata DKP-a.

U vezi s preporukom Ureda za reviziju institucija BiH da se u Ministarstvu uspostavi jedinica interne revizije, Ministarstvo je Vijeću ministara BiH uputilo materijal radi dobivanja saglasnosti, nakon čega će u potpunosti biti ispoštovana i ta preporuka Ureda.

Članovi Komisije poručili su ministru da stoje na raspolaganju za sve aktivnosti koje iz dijela svoje nadležnosti mogu provesti s ciljem još boljeg i uspješnijeg poslovanja Ministarstva. Predstavnici Ministarstva upozoreni su da na svojoj veb-stranici objave Program aktivnosti i mjera na realizaciji preporuka Ureda za reviziju institucija BiH iz 2015. godine. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću