MENI
3.4.2017

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović primio u nastupnu posjetu komandanta EUFOR- a u BiH

Parlamentarni vojni povjerenik BiH Boško Šiljegović primio je danas u zgradi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u nastupnu posjetu komandanta EUFOR-a u BiH general-majora Antona Waldnera.

Poželivši dobrodošlicu novom komandantu EUFOR-a, koji je 28. marta ove godine poziciju glavnokomandujućeg EUFOR-a u BiH preuzeo od general-majora Friedricha Schottera, Šiljegović se zahvalio na angažmanu koji su pripadnici misije EUFOR ALTEA u dosadašnjem periodu imali na polju obuke i podrške profesionalnim vojnim licima u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine (OSBiH).

Tokom razgovora Šiljegović je upoznao komandanta EUFOR-a sa najvažnijim nadležnostima i zadacima Ureda parlamentarnog vojnog povjerenika BiH, te zakonskim rješenjima u skladu s kojim je uspostavljeno djelovanje ovog nezavisnog tijela PSBiH. Prezentirajući izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika za prethodnu godinu, Šijegović je gosta informirao o oblastima u kojima je evidentirano kršenje ljudskih prava pripadnika OSBiH.

Sagovornici su razgovarali i o implementaciji dokumenta „Pregled odbrane“, kojim je definirana buduća struktura sektora odbrane u našoj zemlji. S tim u vezi, tokom razgovora upozoreno je na teškoće sa kojima se svakodnevno susreću pripadnici OSBiH, a koje se primarno odnose na stanje materijalno – tehničkih sredstava za rad profesionalnih vojnih lica u OSBiH. Izraženo je uvjerenje da će pripadnici ovih jedinica, uprkos pomenutim teškoćama, i dalje profesionalno izvršavati sve svoje obaveze, posebno one koje se odnose na njihovo učešće u misijama mira u inostranstvu, kao i na pomoći koju OSBiH pružaju civilnom stanovništvu u okviru humanitarnog deminiranja. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću