MENI
14.3.2017

Predstavnici PSBiH učestvovali u radu Konferencije na temu: „Borba protiv korupcije unapređenjem zakonodavnog okvira, jačanjem institucija i povećanjem saradnje sa građanima“

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović, predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak i predstavnici radnih tijela PSBiH koja se bave pitanjima prevencije korupcije i koordinacije borbe protiv korupcije učestvovali su u radu Konferencije na temu  „Borba protiv korupcije unapređenjem zakonodavnog okvira, jačanjem institucija i povećanjem saradnje sa građanima“, koja je, u organizaciji Misije OSCE u BiH i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, danas održana u Sarajevu.

Obraćajući se učesnicima ovog velikog skupa, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Šefik Džaferović naveo je da korupcija u savremenom svijetu predstavlja ozbiljan problem koji je u različitim oblicima i razmjerama prisutan svugdje, pa i u ekonomski snažnim, demokratskim i organiziranim državama. Istaknuo je da Bosna i Hercegovina, kao tranzicijska zemlja, poduzima sistemske aktivnosti na suprotstavljanju korupciji, koja se smatra jednim od ključnih izazova na putu naše zemlje ka Evropskoj uniji (EU). Naglašavajući da pristupanje EU predstavlja strateški prioritet za Bosnu i Hercegovinu, Džaferović je istaknuo da borba protiv korupcije predstavlja imperativ za većinu država iz procesa proširenja EU. Upozorio je da je ovo pitanje usko povezano sa poštivanjem temeljnih ljudskih prava, radom pravosudnih organa i institucija, pravdom i unutarnjim poslovima. S obzirom na to da se, kako je naveo, borbi protiv korupcije pažnja posvećuje već u ranoj fazi procesa pristupanja EU, te da se otvaranje poglavlja u pregovorima sa EU temelji na uvjerljivim rezultatima u borbi protiv korupcije, Džaferović je zaključio da BiH mora pokazati odlučnost u poduzimanju konkretnih, sveobuhvatnih i održivih aktivnosti na suprotstavljanju korupciji.

Predsjedavajući Doma naroda PSBiH Bariša Čolak naveo je da je u posljednjem Izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine za 2016. godinu konstatirano da je Bosna i Hercegovina dosegla određeni stepen pripremljenosti u borbi protiv korupcije. S tim u vezi, Čolak je upozorio na to da je i dalje neprimjeren pravni i institucionalni okvir iz ovoga područja, te da neprimjenjivanje zakona štetno utječe na građane i institucije u našoj zemlji, što provedbu akcijskih planova u borbi protiv korupcije čini manje učinkovitom. U prilog konstataciji da je percepcija korupcije u našoj zemlji i dalje visoka, Čolak je iznio rezultate posljednjeg indeksa percepcije korupcije, u kojem je naša zemlja, na osnovu istraživanja provedenog u 176 zemalja svijeta, zauzela tek 83. mjesto. Zaključio je da ovi pokazatelji daju za pravo predstavnicima institucija vlasti na različitim nivoima u BiH da svoje najšire kapacitete stave u borbu protiv svih oblika korupcije u našoj zemlji, s ciljem slanja jasne poruke da Bosna i Hercegovina ima nultu stopu tolerancije prema ovom problemu.

U okviru sesije na kojoj je raspravljano o antikorupcijskim strukturama i aktivnostima u parlamentima u BiH, predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić podsjetio je na to da je Bosna i Hercegovina 2009. godine donijela zakonsko rješenje kojim je uspostavljena Agencija za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije. Donošenje zakona kojim je definiran rad ove nezavisne institucije u to vrijeme predstavljao je jedan od glavnih uvjeta za liberalizaciju viznog režima za građane BiH, podsjetio je Bojić i dodao da naša zemlja trenutno radi na tekstu Prijedloga zakona o parlamentarnom nadzoru. Ovaj zakonski tekst će, kako je naveo, osim precizno definiranog pitanja demokratske kontrole institucija izvršne vlasti u BiH od strane PSBiH, inkorporirati i odredbe koje se odnose na saradnju PSBiH sa  nezavisnim institucijama poput Ureda za reviziju institucija BiH, Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije.

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda PSBiH Ljilja Zovko upoznala je prisutne sa dinamikom formiranja Ogranka Globalne organizacije parlamentaraca za borbu protiv korupcije (GOPAC) u PSBiH. Zovko je istaknula da ovaj Ogranak trenutno broji osam poslanika i delegata iz oba doma PSBiH, te da u njegov sastav ulaze predstavnici različitih političkih stranaka zastupljenih kako u vladajućoj koaliciji, tako i u opoziciji. Zovko je ocijenila da konstituiranje Ogranka GOPAC-a u PSBiH predstavlja veliki korak za buduće aktivnosti predstavnika zakonodavne vlasti na polju prevencije i borbe protiv korupcije u institucijama vlasti BiH. Zaključila je da je u vremenu pred nama potrebno imati hrabrosti i političke volje da se u potpunosti provede aktuelni pravni okvir, a zatim i da se, u skladu sa preporukama iz Izvještaja Evropske komisije o napretku BiH, ovaj okvir dodatno  poboljša.

Tokom konferencije raspravljano je i o potrebnim promjenama u okviru  ključnih zakona i strateških dokumenata za borbu protiv korupcije, te poboljšanju koordinacije između raznih nivoa vlasti na ovom polju. Učesnici su raspravljali i o dobrim praksama i iskustvima iz regije u organizaciji borbe protiv korupcije u institucijama, te promoviranju antikorupcijskih aktivnosti u javnosti. Konferencija je zaključena diskusijom o jačanju kapaciteta institucija za prevenciju i borbu protiv korupcije, te angažiranju predstavnika civilnog društva u borbi protiv korupcije. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću