MENI
13.3.2017

Članovi Zajedničke komisije za ljudska prava učestvovali na Radionici o jačanju kapaciteta PSBiH u zaštiti i promociji ljudskih prava

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mario Karamatić i članica Zajedničke komisije Maja Gasal - Vražalica učestvovali su na Radionici pod nazivom: „Jačanje kapaciteta PSBiH u zaštiti i promociji ljudskih prava“, koja je, u organizaciji Westminsterske fondacije za demokratiju, održana na Vlašiću.

Na Radionici, na kojoj su, osim članova PSBiH, učestvovali i predstavnici Parlamenta Federacije BiH i Skupštine Brčko Disktrikta BiH, predstavnici Delegacije Evropske unije (EU) u BiH, te Misije OSCE u BiH, prisutnima su prezentirani nalazi studija i preporuka namijenjenih Zajedničkoj komisiji za ljudska prava, koje su predstavili međunarodni eksperti iz ove oblasti.

Eksperti su predstavili metodologiju, zajedničke izazove, neke od nalaza, te preporuke za razmatranje jačanja kapaciteta PSBiH u zaštiti i promociji ljudskih prava. Od ukupno 10 preporuka koje su predložene u ovoj studiji, njih pet se neposredno odnosi na Zajedničku komisiju za ljudska prava, četiri bi trebala implementirati PSBiH, dok se jedna odnosi na partnerske organizacije sa kojima Zajednička komisija sarađuje na polju zaštite ljudskih prava u BiH.

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za ljudska prava Mario Karamatić ocijenio je da će studija, koja je predstavljena zajedno sa preporukama, biti od velike pomoći članovima ove Komisije u njihovom daljem radu, te izrazio uvjerenje da će veći broj ovih preporuka u konačnici biti i implementiran. Napomenuo je da će Zajednička komisija uskoro organizirati 3. Godišnju konferenciju za ljudska prava i predložio da jedna od sesija na ovoj Konferenciji bude posvećena upravo nalazima i preporukama iz ove studije.

Članica Zajedničke komisije Maja Gasal - Vražalica zahvalila se na predstavljenoj studiji, istaknuvši da Bosna i Hercegovina ima problem sa implementacijom presuda Evropskog suda za ljudska prava. Referirajući se na nalaze preporuka, Gasal – Vražalica navela je da je Zajednička komisija za ljudska prava nedovoljno kapacitirana za vršenje svojih nadležnosti, koje su, u skladu sa poslovničkim odredbama oba doma PSBiH, izuzetno velike. S tim u vezi, Gasal – Vražalica izrazila je uvjerenje da bi angažiranje eksperta iz oblasti ljudskih prava u velikoj mjeri pomoglo u radu Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH. 

Osim nalaza i preporuka iz navedene studije, učesnici radionice raspravljali su i o procesu koordinacije i strategije za uključivanje ključnih aktera u ove akcije, o procesu evropskih integracija i ulozi Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH u tom procesu, kao i o ulozi civilnog društva u podršci primjene standarda ljudskih prava u našoj zemlji. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću