MENI
13.3.2017.

Članovi Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava sudjelovali na Radionici o jačanju kapaciteta PSBiH u zaštiti i promidžbi ljudskih prava

Zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mario Karamatić i članica Zajedničkog povjerenstva Maja Gasal - Vražalica sudjelovali su na Radionici pod nazivom: „Jačanje kapaciteta PSBiH u zaštiti i promidžbi ljudskih prava“, koja je, u organizaciji Westminsterske fondacije za demokraciju, održana na Vlašiću.

Na Radionici, na kojoj su, osim članova PSBiH, sudjelovali i predstavnici Parlamenta Federacije BiH i Skupštine Brčko Disktrikta BiH, predstavnici Izaslanstva Europske unije (EU) u BiH, te Misije OESS u BiH, nazočnima su prezentirani nalazi studija i preporuka namijenjenih Zajedničkom povjerenstvu za ljudska prava, koje su predstavili međunarodni stručnjaci iz ove oblasti.

Stručnjaci su predstavili metodologiju, zajedničke izazove, neke od nalaza, te preporuke za razmatranje jačanja kapaciteta PSBiH u zaštiti i promidžbi ljudskih prava. Od ukupno 10 preporuka koje su predložene u ovoj studiji, njih pet se neposredno odnosi na Zajedničkog povjerenstvo za ljudska prava, četiri bi trebala implementirati PSBiH, dok se jedna odnosi na partnerske organizacije sa kojima Zajedničko povjerenstvo surađuje na polju zaštite ljudskih prava u BiH.

Zamjenik predsjedatelja Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava Mario Karamatić ocijenio je da će studija, koja je predstavljena zajedno sa preporukama, biti od velike pomoći članovima ovog Povjerenstva u njihovom daljnjem radu, te izrazio uvjerenje da će veći broj ovih preporuka u konačnici biti i implementiran. Napomenuo je da će Zajedničko povjerenstvo uskoro organizirati 3. Godišnju konferenciju za ljudska prava i predložio da jedna od sesija na ovoj Konferenciji bude posvećena upravo nalazima i preporukama iz ove studije.

Članica Zajedničkog povjerenstva Maja Gasal - Vražalica zahvalila se na predstavljenoj studiji, istaknuvši da Bosna i Hercegovina ima problem sa implementacijom presuda Europskog suda za ljudska prava. Referirajući se na nalaze preporuka, Gasal – Vražalica navela je da je Zajedničko povjerenstvo za ljudska prava nedovoljno kapacitirano za vršenje svojih nadležnosti, koje su, sukladno poslovničkim odredbama obaju domova PSBiH, izuzetno velike. S tim u svezi, Gasal – Vražalica izrazila je uvjerenje da bi angažiranje stručnjaka iz oblasti ljudskih prava u velikoj mjeri pomoglo u radu Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH. 

Osim nalaza i preporuka iz navedene studije, sudionici radionice raspravljali su i o procesu koordinacije i strategije za uključivanje ključnih aktera u ove akcije, o procesu europskih integracija i ulozi Zajedničkog povjerenstva za ljudska prava PSBiH u tom procesu, kao i o ulozi civilnog društva u potpori primjene standarda ljudskih prava u našoj zemlji. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću