MENI
9.3.2017

Članovi Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH učestvovali na međuparlamentarnom sastanku komiteta za prava žena i ravnopravnosti spolova

Predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog  doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Mirsad Isaković i zamjenica predsjedavajućeg Diana Zelenika učestvovali su u Briselu na međuparlamentarnom sastanku komiteta koja se bave pitanjima prava žena i ravnopravnosti spolova.

Glavna tema dvodnevnog skupa na kojem su učestvovali predstavnici Evropskog parlamenta, nacionalnih parlamenata država članica Evropske unije, zemalja u procesu proširenja, zemalja istočnog i južnog susjedstva i nadnacionalnih parlamentarnih skupština bila je „Ekonomsko osnaživanje žena: djelujmo zajedno“.
Tom prilikom, učesnicima se obratio i predsjedavajući Komisije Mirsad Isaković i upoznao ih sa mjerema koje se u našoj zemlji poduzimaju s ciljem ekonomskog osnaživanja žena.

Učesnici su razgovarali i o položaju žena u nauci, tehnologiji, inženjeringu i matematici (STEM), i tom prilikom istaknuto je da su ove četiri oblasti ključne za ekonomski i rast zaposlenosti u svakom društvu. Kako je naglašeno, unatoč velikoj potražnji za profesionalcima u ovim sektorima, žene su i dalje veoma malo zastupljene u STEM – u. Ekonomska korist rodne ravnopravnost i povećanje zaposlenosti žena u ovim oblastima, kako je rečeno, rezultiralo bi novim i visoko produktivnim radnim mjestima, a povećao bi se i ukupan kapacitet privrede.

Kada je o riječ o ekonomskom osnaživanju žena poručeno je da, na osnovu ciljeva iz Agende Ujedinjenih naroda za održivi razvoj do 2030. godine, treba težiti ostvarivanju rodne ravnopravnosti i zaustavljanja diskriminacije i nasilja prema ženama. Također, rečeno je, potrebno je uložiti dodatne napore i u promociji održivog i inkluzivnog ekonomskog razvoja, pune i produktivne zaposlenosti i pristojnog posla za sve.

Na dvodnevnom skupu razmijenjena su mišljenja i o ulozi parlamenata u identificiranju mogućnosti i osiguranju mehanizama za provođenja zakona i politika s ciljem ostvarenja rodne pravde i oslobađanja od rodno zasnovanog nasilja. 

Delegacija Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH posjetila je i Misiju BiH u Briselu i tom prilikom razgovarala s ambasadoricom Lidijom Topić o rezultatima dvodnevne konferencije, kao i aktuelnim pitanja o evropskom putu BiH. (kraj) 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću