MENI
7.3.2017

Okončana 42. sjednica Predstavničkog doma

Na 42. sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je, u drugom čitanju, Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, čiji je predlagač poslanik Šemsudin Mehmedović.

Zbog nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju upućeni su i zahtjevi poslanika Mirsada Mešića i Denisa Bećirovića da se Prijedlog zakona o izmjeni i dopuni Zakona o radu u institucijama BiH i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH razmatraju po hitnom postupku.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je, u prvom čitanju, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o upravi, predlagača poslanika Damira Arnauta.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je i Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o porezu na dodanu vrijednost u prvom čitanju, čiji je prеdlаgаč Vijeće ministara BiH.

Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o Javnom radio - televizijskom sistemu BiH po hitnom postupku, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je na usaglašavanje Kolegiju Predstavničkog doma. Predlagač ovog Prijedloga zakona je poslanik Mirsad Mešić.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućeni su Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, Izvještaj o radu Odbora za žalbe građana PSBiH za 2016. godinu, Izvještaj o radu parlamentarnog vojnog povjerenika BiH za 2016. godinu, kao i Izvještaj o radu Komisije za odlučivanje o sukobu interesa za 2016. godinu.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućeni su izvještaji o radu stalnih komisija Predstavničkog doma za 2016. godinu i to:

a)    Izvještaj o radu Ustavnopravne komisije,
b)    Izvještaj o radu Komisije za vanjske poslove,
c)    Izvještaj o radu Komisije za vanjsku trgovinu i carine,
d)    Izvještaj o radu Komisije za finansije i budžet,
e)    Izvještaj o radu Komisije za saobraćaj i komunikacije,
f)     Izvještaj o radu Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova,
g)    Izvještaj o radu Komisije za pripremu izbora Vijeća ministara BiH.

Zbog nepostojanja entitetske većine, na usaglašavanje Kolegiju Doma upućeni su i izvještaji o radu stalnih zajedničkih komisija oba doma PSBiH za 2016. godinu i to:

a)    Izvještaj o radu Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH,
b)    Izvještaj o radu Zajedničke komisije za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH,
c)    Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ekonomske reforme i razvoj,
d)    Izvještaj o radu Zajedničke komisije za evropske integracije,
e)    Izvještaj o radu Zajedničke komisije za administrativne poslove,
f)     Izvještaj o radu Zajedničke komisije za ljudska prava.

Na usaglašvanje Kolegiju zbog nepostojanja entitetske većine upućen je Izvještaj o realizaciji preporuka Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH u vezi s Posebnim izvještajem o pristupačnosti radnih prostora zakonodavnih tijela u BiH osobama s invaliditetom, kao i Izvještaj o pregledanom stanju finansijskog poslovanja političkih stranaka u 2014. godini.

Prijedlog zaključka zamjenice predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Borjane Krišto u vezi s Prijedlogom rezolucije o želji za napredak Republike Hrvatske, predlagača poslanika Saše Magazinovića, zbog nepostojanja entitetske većine upućen je na usaglašavanje Kolegiju.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućena je Informacija o Godišnjem planu obuke i vježbi pripadnika i jedinica Oružanih snaga BiH u inostranstvu za 2017. godinu i Informacija Ministarstva odbrane BiH o dokumentu Pregled odbrane.

Zbog nepostojanja entitetske većine na usaglašavanje Kolegiju upućena je ostavka  Miroslava Škorića na mjesto člana Nezavisnog odbora PSBiH kao nezavisnog tijela policijske strukture BiH i Prijedlog odluke o njegovom razrješenju sa dužnosti člana Nezavisnog odbora. U vezi s ovakvim ishodom glasanja, odgođeno je izjašnjavanje o Prijedlogu zaključka o osnivanju Privremene zajedničke komisije oba doma PSBiH za provođenje procedure imenovanja jednog člana Nezavisnog odbora PSBiH iz srpskog naroda.

Na usaglašavanje Kolegiju, zbog nepostojanja entitetske većine, upućen je materijal s oznakom ,,povjerljivo˝, akt broj: P – Pov – 07-03-10-9-49/16.

Zbog nepostojanja entitetske većine na usaglašavanje Kolegiju upućeno je davanje  saglasnosti za ratificiranje:

  • Prvog amandmana na Sporazum između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Švicarske Konfederacije o dodjeli finansijske pomoći „Program vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II“ – obnova i nadogradnja sistema vodosnabdijevanja i otpadnih voda u općinama Tuzla i Zenica,
  • Amandmana broj 1 na Ugovor o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Republike Srpske i Evropske investicione banke, zaključen 5.10.2011. u Luksemburgu i 25.10.2011. u Sarajevu – Projekat bolnice u RS-u;
  • Memoranduma o razumijevanju između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o saradnji u oblasti turizma;
  • Sporazuma o izmjenama i dopunama Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji i Protokola o provođenju Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Slovenije o zapošljavanju državljana Bosne i Hercegovine u Republici Sloveniji;
  • Sporazumaizmeđu Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vijeća ministara Republike Albanije o pomorskom prijevozu tereta trgovačkim brodovima;
  • Aranžmana o bespovratnoj pomoći iz programa ORIO za fazu provođenja i fazu funkcioniranja i održavanja izgradnje kanalizacione mreže i postrojenja za preradu voda u Bijeljini, ORI11BA08I;
  • Prvog dopunskog sporazuma o finansiranju i projektu koji se odnosi na dodatne mjere obnove nakon poplava i smanjenja rizika od prirodnih katastrofa na Sporazum o finansiranju i projektu od 31.10.2014. između KfW-a, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine (primalac), Federacije Bosne i Hercegovine (Federacija) i općina Tuzla i Zenica (agencija za realizaciju projekta) u dodatnom iznosu od 2.375.000,00 eura – Program vodosnabdijevanja i otpadnih voda u Bosni i Hercegovini II.;
  • Međunarodne konvencije za zaštitu novih biljnih sorti od 2. 12. 1961., tekst izmijenjen u Ženevi 10. 11. 1972., 23. 10. 1978. i 19. 3. 1991. godine;
  • Sporazuma između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Austrije o saradnji u oblastima kulture, obrazovanja, nauke, omladine i sporta;
  • Međunarodne konvencije o sprečavanju akata nuklearnog terorizma koju je Bosna i Hercegovina potpisala 7. 12. 2005.

 

Nije usvojen Izvještaj o radu Nezavisnog odbora PSBiH kao nezavisnog tijela policijske strukture Bosne i Hercegovine za 2016. godinu, a Plan rada Nezavisnog odbora za 2017. godinu zbog nepostojanja entitetske većine upućen je na usaglašavanje Kolegiju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću