MENI
15.2.2017

Održana 35. sjednica Zajedničke komisije za ljudska prava

Na 35. sjednici Zajedničke komisije za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) usvojen je Izvještaj o realiziranju preporuka Ombudsmana za ljudska prava BiH iz Specijalog izvještaja pod nazivom „Pristupačnost radnih prostora zakonodavnih tijela BiH osobama s invaliditetom“. Usvojen je i zaključak koji će biti upućen domovima PSBiH na izjašnjavanje, a u kojem stoji da Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH izvijesti Zajedničku komisiju o realizaciji preporuka iz Specijalnog izvještaja.

U vezi s Izvještajem ECRI komisije Vijeća Evrope o zaključnim zapažanjima i preporukama vlastima BiH u cilju unaprjeđenja zaštite ljudskih prava i promocija tolerancije u društvu, zaključeno je da Zajednička komisija obavijesti Zajednički kolegij oba doma PSBiH da se upoznala sa sadržajem Izvještaja. 

Usvojen je Prijedlog programa obilježavanja značajnih datuma iz oblasti ljudskih prava u BiH za 2017. godinu.

Primljena je k znanju i bit će upućena u dalju parlamentarnu proceduru Informacija o provođenju Kodeksa ponašanja poslanika i delegata u PSBiH.

Odgođeno je izjašnjavanje o prijedlogu Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH za imenovanje predstavnika bugarske i grčke nacionalne manjine u Vijeće nacionalnih manjina BiH. Zaključeno je da je potrebno da Ministarstvo učini dodatne napore s ciljem rješavanja nedostataka postojećeg Zakona o zaštiti pripadnika nacionalnih manjina, uzimajući u obzir raspravu sa današnje sjednice Komisije.

Usvojen je Orijentacijski radni plan Zajedničke komisije za 2017. godinu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću