MENI
15.2.2017

Započeta 32. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

Na 32. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) zbog odsustva predstavnika predlagača odgođeno je izjašnjavanje o usaglašenosti sa Ustavom i pravnim sistemom BiH Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom cestovnom prijevozu, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Povodom Zahtjeva Kolegija Doma naroda PSBiH u vezi sa Dopisom Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o Zahtjevu Općinskog suda Bihać za „ocjenu kompatibilnosti člana 1. Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršnom postupku Federacije BiH sa članom VI 3. tačka c. Ustava BiH, Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH konstatirala je da nije nadležna da se izjašnjava o ovom Zahtjevu, budući da je riječ o propisu kojeg je donio Parlament Federacije Bosne i Hercegovine.

U vezi sa Informacijom o (ne)postupanju Pravobranilaštva BiH u izvršnom predmetu povjerioca Bosne i Hercegovine zastupane po zakonskom zastupniku (Pravobranilaštvo BiH) protiv dužnika Nermina Ćupine, čiji je podnosilac Sud BiH, članovi Ustavnopravne komisije Doma naroda PSBiH odlučili su da od Vijeća ministara BiH zatraže informaciju koju je o ovom predmetu ranije zatražio i Kolegij Predstavničkog doma PSBiH.   

Zbog obaveza članova Komisije prema Zajedničkom kolegiju oba doma PSBiH, 32. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda je prekinuta, a u njenom nastavku bit će razmotren Izvještaj o primjeni Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH, čiji je podnosilac Ministarstvo pravde BiH.

U nastavku ove sjednice članovi Komisije bit će informirani i o izradi prijedloga službenog prečišćenog teksta Zakona o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima BiH, te upoznati sa aktom Kolegija Doma naroda PSBiH u vezi sa predmetom: Prijedlog za ispravku u Zakonu o osnovama sigurnosti saobraćaja na putevima u BiH. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću