MENI
26.8.2014

Održana 17. sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova


Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 17. sjednici usvojila je Akcioni plan za implementaciju Rezolucije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija (UNSCR) 1325 „Žene, mir i sigurnost“ za period 2014. - 2017. godina, a čiji je sačinilac Agencija za ravnopravnost spolova BiH.

Usvojenim Akcionim planom predviđena su tri srednjoročna strateška cilja: povećano učešće žena na mjestima donošenja odluka, u vojsci, policiji i u mirovnim misijama; povećanje stepena humane sigurnosti žena, te unapređenje uvjeta i pristupa provedbi Akcionog plana. Inače, UNSCR 1325 poziva na puno i ravnopravno učešće žena u procesu prevencije i rješavanja sukoba, kao i u procesima izgradnje međunarodnog mira i sigurnosti.

U skladu sa odredbama Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH i Uputstva o metodologiji izrade izvještaja o radu komisija PSBiH, usvojen je i Izvještaj o radu Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH za 2014. godinu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću