MENI
31.1.2017

Održana 28. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 28. sjednici dala je pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratifikaciju:

  • Memoranduma o razumijevanju za saudijski grant za izgradnju i opremanje Univerzitetske biblioteke u Sarajevu između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine,
  • Memoranduma o razumijevanju za saudijski grant za obnovu određenog broja kuća povratnika u Srebrenicu i projekat ekonomske podrške između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine,
  • Sporazuma o grantu Evropske komisije IPA TF No. TF0A1998 (Projekat otpadnih voda u Sarajevu, rehabilitacija prečistača otpadnih voda u Butilama),
  • Izmjena i dopuna Sporazuma o finansiranju za “Tehničku pomoć za farmu vjetra Vlašić-Travnik BiH” zaključen između i od strane Bosne i Hercegovine, Evropske investicione banke (“Banka” i JP Elektroprivrede Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo, dana 7. oktobra 2013. godine u Sarajevu i 4. novembra 2013. godine u Luksemburgu (WB7-BiH-ENE-09/20110180) (“Sporazum o finansiranju”),
  • Sporazuma o vojno-finansijskoj saradnji između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske i Implementacionog protokola u vezi s finansijskom pomoći između Vijeća ministara Bosne i Hercegovine i Vlade Republike Turske.

Za narednu sjednicu Komisije odgođeno je izjašnjavanje o davanju saglasnosti za ratifikaciju Memoranduma o razumijevanju za izgradnju i opremanje istraživačkog instituta “Kralj Salman Bin Abdulaziz” na Univerzitetu – Sarajevska škola za nauku i tehnologiju između Kraljevine Saudijske Arabije i Bosne i Hercegovine.

Usvojen je Izvještaj sa tematske sjednice Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH na temu „Stanje i perspektive sektora poljoprivrede u Bosni i Hercegovini“, održane 17. novembra 2016. godine. Izvještaj će, zajedno sa zaključcima, biti upućen Kolegiju Doma naroda PSBiH.

Komisija je podržala i u dalju parlamentarnu proceduru dostavila i Izvještaj o radu Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH za 2016. godinu.

Za narednu sjednicu Komisije odgođeno je razmatranje zahtjeva Kolegija Doma naroda PSBiH za dostavljanje prijedloga i mišljenja za izradu Radnog plana Doma naroda za 2017. godinu.

Odgođeno je i razmatranje Izvještaja sa sastanka Stalnog odbora Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi (PSSEECP), održanog u Zagrebu, 3. decembra 2016. godine.

Komisija će na narednoj sjednici razmatrati i Informaciju o održanoj prezentaciji o temi: „Aktuelne aktivnosti Energetske zajednice i provođenje Ugovora o Energetskoj zajednici u Bosni i Hercegovini“, održane u Sarajevu, 12. decembra 2016., kao i Informaciju o održanoj konferenciji o Javnom RTV sistemu u BiH „Javni RTV servisi na prekretnici: kako spriječiti finansijski kolaps javnih servisa u Bosni i Hercegovini i omogućiti profesionalno izvještavanje u interesu javnosti“, održane u Sarajevu, 20. decembra 2016. godine. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću