MENI
2.9.2014

Održana 58. sjednica Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma


Na 58. sjednici Komisije za finansije i budžet Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana su načela Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Usvojeno je Zbirno mišljenje o revizorskim izvještajima o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2013. godinu, koje će, s prijedlozima zaključaka, biti upućeno Predstavničkom domu PSBiH na izjašnjavanje.

U usvojenim zaključcima Predstavničkom domu PSBiH predlaže se da prihvati 72 revizorska izvještaja o finansijskom poslovanju institucija BiH za 2013. godinu. Predloženo je se da se prihvati 65 revizorskih izvještaja čije je finansijsko poslovanje ocijenjeno „pozitivnim mišljenjem“ i „pozitivnim mišljenjem sa isticanjem predmeta“, kao i da se prihvati sedam revizorskih izvještaja čije je finansijsko poslovanje dobilo „mišljenje s rezervom uz isticanje predmeta“.

Predstavničkom domu PSBiH predloženo je i da obaveže rukovodstva 43 institucije BiH, čije je finansijsko poslovanje u 2013. godini ocijenjeno „pozitivnim mišljenjem sa isticanjem predmeta“, na poduzimanje svih potrebnih mjera iz nadležnosti svake institucije posebno kako bi se izbjegle dalje posljedice problema u poslovanju na koje je revizija skrenula pozornost.

Domu je predloženo i da usvoji zaključke Komisije za 7 institucija BiH, koji su sadržani u pojedinačnim mišljenjima Komisije za svaku od tih institucija BiH.

Komisija je, također, predložila Predstavničkom domu PSBiH da traži od Vijeća ministara BiH da do kraja februara 2015. godine razmotri revizorske izvještaje za 2013. godinu, uz obavezu sačinjavanja cjelovite informacije o tome i njezinog dostavljanja PSBiH, u roku ne dužem od 30 dana od datuma razmatranja.

Predstavničkom domu PSBiH upućen je i zaključak u kojem je predloženo da se ponovno zaduži Vijeće ministara BiH da u najkraćem roku pokrene procedure za zajedničke nabavke kako bi se smanjio rizik od ponavljanja istih grešaka na pojedinačnom nivou kod institucija koje obavljaju identične ili istovrsne nabavke (npr. uredski materijal, gorivo i mazivo, te druge istovrsne nabavke). Zajedničke nabavke, kako se dalje navodi u zaključku, moraju osigurati konkurentnog zajedničkog dobavljača, rezultirati uštedama u nabavi zbog ukrupnjavanja zahtjeva, te zadržati uvjete isporuke od odabranih dobavljača sve do isteka ugovora, a prema cijenama, drugim uvjetima i kvaliteti koja je prevagnula u postupku nabavke u odnosu na druge dobavljače.

Usvojen je i zaključak da Predstavnički dom PSBiH ponovno zaduži Vijeće ministara BiH da do kraja marta 2015. godine utvrdi program obuke zaposlenih u institucijama BiH za prioritetne oblasti, odnosno tamo gdje su primjedbe revizije bile najčešće. Kako se navodi, prioritetne oblasti su: dosljedna primjena pravilnika o sistemu internih kontrola i kontinuirana dogradnja sistema internih kontrola na pojedinačnom nivou; jačanje nadzora i kontrolnih postupaka kod kategorija rashoda gdje nedostaju sistemska i/ili interna pravila potrošnje; planiranje budžeta, kontrola nad izvršenjem budžeta i striktna primjena propisa iz oblasti javnih nabavki.

Primljena je k znanju Informacija o stanju javne zaduženosti BiH na dan 31. decembar 2013. godine.

Odgođeno je izjašnjavanje u vezi sa inicijativom poslanika Zijada Jagodića koja je upućena PSBiH i Vijeću ministara BiH i kojom se traži da se dobit komercijalnih banaka u BiH za 2013. godinu i dalje oporezuje po stopi od 50 % do daljeg i da se sredstva prikupljena na takav način namjenski usmjere na rješavanje obnove poplavljanih područja u BiH, jer je Komisija zaključila da Vijeće ministara BiH treba dostaviti mišljenje o navedenoj inicijativi.

Podržan je Nacrt budžeta Ureda za reviziju institucija BiH za 2015. godinu, a primljeno je k znanju Šestomjesečni financijski izvještaj Ureda za reviziju institucija BiH na dan 30. juna 2014. godine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću