MENI
27.11.2015

Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i član Zajedničke komisije Mario Karamatić učestvovali na Regionalnom parlamentarnom dijalogu o upravljanju migracijama i izbjegličkoj krizi


Predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić i član Zajedničke komisije Mario Karamatić učestvovali su u radu Regionalnog parlamentarnog dijaloga o upravljanju migracijama, zaštiti izbjeglica i borbi protiv organiziranog kriminala, koji je juče i danas održan u Beogradu.

Dvodnevni skup u Narodnoj skupštini Srbije okupio je parlamentarce i eksperte iz cijelog regiona s ciljem da se razmijene naučene lekcije u državama Jugoistočne Evrope o izbjegličkoj krizi.

U obraćanju učesnicima skupa, predsjedavajući Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost BiH Sifet Podžić govorio je o aktivnostima Zajedničke komisije za odbranu i sigurnost, Parlamentarne skupštine i Vijeća ministara BiH, kao i Koordinacionog tijela BiH za pitanja migracija i izbjeglica, te policijskih agencija iz sastava Ministarstva sigurnosti BiH i sektora sigurnosti u cjelini. Podžić je posebno istaknuo značaj koordiniranog regionalnog djelovanja i međusobnog informiranja s ciljem sveobuhvatnog pristupa u rješavanja problema izbjegličke krize.

I drugi učesnici skupa u Beogradu naglasili su da je od suštinske važnosti da se parlamentarci država pogođenih izbjegličkom krizom sastaju, razgovaju i da, blisko sarađujući, dođu do najboljih rješenja.

Posebno je ukazano na značaj podizanja svijesti o mehanizmima koji postoje za upravljanje i osiguravanju granica, kao i na potrebu preduzimanja koraka koji će u praksi osigurati koordinaciju između odgovarajućih vladinih i institucija iz sektora sigurnosti.

Razgovaralo se i o opcijama koordiniranog regionalnog pristupa, koji dopunjava i ojačava nacionalne strategije u vezi sa izazovima koje nosi migrantska kriza.

Skup u Beogradu održan je u organizaciji Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Republike Srbije i uz podršku Ženevskog centra za demokratsku kontrolu (DCAF) i Švicarske agencije za razvoj i saradnju (SDC). (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću