MENI
4.9.2014

Održana 55. sjednica Komisije za vanjske poslove


Komisija za vanjske poslove Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) na svojoj 55. sjednici dala je pozitivno mišljenje i predložila Domu davanje saglasnosti za ratificiranje:
  • Ugovora između Bosne i Hercegovine i Republike Srbije o izručenju,
  • Sporazuma o zajmu i projektu između KfW, Frankfurt na Majni (KfW), i Bosne i Hercegovine, koju zastupa Ministarstvo finansija i trezora (zajmoprimac), i Federacije Bosne i Hercegovine, koju predstavlja Federalno ministarstvo finansija, i JP Elektroprivreda Bosne i Hercegovine d.d. Sarajevo (EPBiH) (agencija za izvršenje projekta) u iznosu od 30.000.000,00 eura – Hidroelektrana Janjići,
  • Prvog amandmana na Kreditni sporazum od 25. oktobra 2012. (Projekat “Modernizacija Univerziteta u Bihaću”) između Bosne i Hercegovine i Raiffeisen Bank International AG, te
  • Ugovora o finansiranju između Bosne i Hercegovine i Evropske investicione banke – Obnovljiva energija HE Vranduk.

Pored navedenog, Komisija je predložila Domu davanje saglasnosti za otkazivanje Sporazuma između Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i Međunarodne organizacije za atomsku energiju o primjeni garancija u vezi sa Ugovorom o neširenju nuklearnog oružja.

U skladu sa odredbama Poslovnika Predstavničkog doma PSBiH, usvojen je i Izvještaj o radu Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH za 2014. godinu, koji obuhvata pregled najvažnijih aktivnosti ove Komisije od početka kalendarske godine do danas.

Komisija je, također, primila k znanju veći broj izvještaja i materijala pristiglih Komisiji, a koji se odnose na aktivnosti članova Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH u prethodnom periodu. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću