MENI
12.9.2014

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma dr. Božo Ljubić razgovarao u Oslu sa predsjednikom Hrvatskog Sabora i predsjednicom Skupštine Srbije


Prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Božo Ljubić održao je u Oslu, na marginama Evropske konferencije predsjednika parlamenata zemalja članica Vijeća Evrope, odvojene sastanke s predsjednikom Hrvatskog Sabora Josipom Lekom i predsjednicom Skupštine Srbije Majom Gojković.

Tokom susreta predsjednik Hrvatskog sabora rekao je kako je za Hrvatsku demokratska i evropska BiH više od dobrog susjeda, dok je predsjednica
Skupštine Srbije istaknula potrebu nastavka parlamentarne saradnje, naglasivši kako je za Srbiju osnovni cilj postati punopravnom članicom Evropske unije (EU).

Dr. Ljubić je sagovornicima naglasio da BiH, kao složeno društvo i multietnička država u kojoj kojoj su srpski i hrvatski narod konstitutivni narodi, može biti funkcionalna i stabilna samo kao dogovor sva tri konstitutivna naroda. Istaknuo je, također, da u BiH postoji snažan konsenzus glede priključenja EU, ali i upozorio da je manjak institucionalnog kapaciteta u ispunjenju uvjeta predstavlja uzrok trenutnog zastoja u ovim integrativnim procesima.

Sagovornici su se složili da je interes svih zemalja regije članstvo u EU, te da postoji potreba međusobne saradnje i podrške u tom procesu, kao i saradnje na realizaciji projekata u oblasti infrastrukture, energetike i zaštite okoliša.

S tim u vezi, predsjednik Hrvatskog Sabora Josip Leko obećao je svu moguću podršku Republike Hrvatske kao članice EU, istakavši da Hrvatska podržava teritorijalni interitet i suverenitet BiH, te naglašavajući potrebu da se ustavna pozicija hrvatskog naroda u BiH izjednači sa druga dva naroda.

I predsjednica Skupštine Srbije Maja Gojković takođe je naglasila kako Srbija podržava suverenitet i integritet BiH i potrebu da dvije zemlje sarađuju na putu ka EU.

Dr. Ljubić sagovornike je upoznao s nadolazećim izborima u BiH, te iznio stajalište kako je nakon izbora cilj i očekivanje brza uspostava vlasti koja će imati jasan izborni legitimitet svih konstitutivnih naroda. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću