MENI
30.9.2014

Komitet PS Vijeća Evrope u Strazburu prihvatio sažetak izvještaja „Stanovnici u pograničnim regijama Azerbejdžana kojima je namjerno ukinuta voda“ izvjestiteljice Milice Marković


Komitet za socijalna pitanja, zdravlje i održivi razvoj Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) jednoglasno je danas u Strazburu prihvatio sažetak izvještaja o temi „Stanovnici u pograničnim regijama Azerbejdžana kojima je namjerno ukinuta voda“, koji je pred Komitetom, u svojstvu izvjestiteljice PS VE, podnijela članica Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u PSVE Milica Marković.

U raspravi o sažetku izvještaja članovi Komiteta istakli su da je gospođa Marković, koja je za izvjestiteljicu PSVE imenovana u maju ove godine, napravila dobar koncept za konačni izvještaj o temi čiji naslov ukazuje na izrazito delikatne odnose između Azerbejdžana i Armenije. Tokom rasprave naglašeno je da cilj izvještaja jeste da PSVE da svoj doprinos u prevazilaženju situacije koja ukazuje na velike probleme stanovništva u pograničnom području između dvije zemlje koji upućuju na moguću demografsku katastrofu.

Uz jednoglasno prihvatanje sažetka izvještaja, Komitet je dao saglasnost gospođi Marković da u svojstvu izvjestiteljice PSVE tokom novembra i decembra ove godine posjeti Azerbejdžan i Armeniju, odnosno Sarsang kao problematiziranu zonu u sažetku izvještaja. Na sjednici Komiteta potvrđeno je da je krajnji rok za izradu ovoj izvještaja april 2016. godine.

Sjednica ovog Komiteta održana je u okviru redovnog jesenjeg zasjedanja PS VE, koje je u Strazburu počelo u ponedjeljak 29. septembra. Osim gospođe Marković, PSBiH na jesenjem zasjedanju PSVE, koje će biti okončano u petak, 3. oktobra, predstavlja poslanica Ismeta Dervoz. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću