MENI
3.10.2014

Član Stalne delegacije PSBiH u PSOSCE-a dr. Mirza Kušljugić u Ženevi na redovnom jesenjem zasjedanju PSOSCE-a


Član Stalne delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Organizacije za evropsku sigurnost i saradnju (PSOSCE) dr. Mirza Kušljugić učestvuje na jesenjem zasjedanju PSOSCE-a, koje je u Ženevi počelo danas i traje do 5. oktobra 2014.

Jesenje zasjedanje PSOSCE-a, koje je okupilo više od 450 učesnika iz 56 zemalja, ove godine posvećeno je ulozi parlamenata u novim sigurnosnim izazovima.
Početak zasjedanja obilježila je otvorena debata o krizi u Ukrajini i o međunarodnim naporima da se situacija smiri. Rasprave, koje su vođene u okviru političkog, ekonomskog i humanitarnog komiteta PSOSCE-a, odnosile su se na prijetnju ekstremizma, globalnu trgovinu oružjem i zaštitu manjinskih i prava migranata.

Učesnicima jesenjeg zasjedanja obratili su se predsjednik PSOSCE-a Ilkka Kanerva, predsjedavajući OSCE-a i ministar vanjskih poslova Švicarske Didier Burkhalter, predsjednik Međunarodnog komiteta Crvenog krsta Peter Maurer i Visoki komesar za nacionalne manjine OSCE-a Astrid Thors.

U okviru zasjedanja održan je i Mediteranski forum, na temu "Suočavanje aktuelnih sigurnosnih izazova u Mediteranskom region, na kome su se prisutnim obratili šefovi parlamentarnih delegacija mediteranskih zemlja, OSCE-ovih partnera za saradnju.

Na marginama zasjedanja, dr. Kušljugić sastao se sa delegacijama Narodne skupštine Republike Srbije, Hrvatskog sabora i Skupštine Crne Gore u PSOSCE-u. Na sastanku je potpisan Memorandum o razumijevanju i saradnji delegacija parlamenata grupe zemalja jugoistočne Evrope u PSOSCE-a.

U Memorandumu je naglašeno da je saradnja u regionu ključna za punu relaksaciju međusobnih odnosa. Istaknuto je, također, da je ovo vrijeme otvaranja novih prilika za zemlje jugoistočne Evrope, te da bi, uz dobru volju i iskrenu saradnju, pomenute četiri zemlje mogle dati značajan doprinos u poboljšanju međunarodne percepcije ovog dijela Evrope.

Memorandumom se definiraju i konkretni zajednički ciljevi zemalja regiona, pozdravlja ostvareni napredak u regionalnoj saradnji zemalja zapadnog Balkana, izražava podrška evropskoj perspektivi svih zemalja jugoistočne Evrope i poziva Evropska unija (EU) da izbjegne stvaranje vještačkih prepreka zemljama regiona koje još nisu postale članice EU. (kraj)



PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću