MENI
7.10.2014

U PSBiH prezentirano istraživanje o dugoročnim posljedicama seksualnog nasilja nad ženama tokom rata u BiH


Komisija za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) organizirala je danas prezentaciju rezultata istraživanja o seksualnom nasilju nad ženama tokom rata u BiH, čiji je cilj da se sagledaju dugoročne posljedice ratnog silovanja, ali i izrada strategija suočavanja žena koje su preživjele takvo nasilje.

Istraživanje pod nazivom „Još uvijek smo žive“, koje je provela organizacija „Medica“ iz Zenice u saradnji sa organizacijom „Medica mondiale“ iz Kölna, prošle sedmice je u Strazburu, tokom posebnog sastanka Mreže parlamentaraca Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) za borbu protiv nasilja nad ženama, predstavila članica Stalne delegacije PSBiH u PSVE Ismeta Dervoz, koja je današnjoj prezentaciji prisustvovala u svojstvu zamjenice predsjedavajućeg Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova.

Istraživanje je provedeno na osnovu četiri istraživačka pitanja koja se odnose na posljedice ratnog silovanja i seksualnog nasilja na život, zdravlje i odnose preživjelih; društveno priznanje žena koje su preživjele ratno silovanje; strategije suočavanja i izvore otpornosti u posljednih dvadeset godina, te na utjecaj podrške organizacije „Medica“ na život preživjelih.

Na osnovu odgovora na ova pitanja zaključeno je da je, skoro 20 godina nakon rata, psihološka i zdravstvena situacija većine preživjelih ekstremno zabrinjavajuća, te da je, kako je kazano na prezentaciji, ugroženo mentalno i opće zdravlje preživjelih, kao i njihov odnos sa porodicom, posebno s muževima i djecom.

Istovremeno, zaključeno je da nadležne institucije ne rade dovoljno ili skoro ništa po pitanju pružanja podrške preživjelima, a što se ogleda u veoma lošem provođenju različitih entitetskih zakona o statusu civilnih žrtava rata.

S tim u vezi preporučeno je da treba dugoročno finansirati programe za holističku podršku i umrežavanje, kao i jačati saradnju i ulogu nevladinih organizacija kako bi se problemi sa kojima se žrtve ratnog silovanja suočavaju riješili na najbolji mogući način.

Aktivistice „Medice“ poručile su kako je potrebno organizirati specijalističke psihosocijalne i savjetodavne programe, te jačati kapacitete za društveno priznanje preživjelih u lokalnim zajednicama. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću