MENI
17.10.2014

Završen sastanak generalnih sekretara parlamenata zemalja regije posvećen planiranju i efikasnom izvršenju budžeta


U Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine (PSBiH) okončan je sastanak generalnih sekretara parlamenata zemalja regije na temu „Efikasno planiranje i izvršenje budžeta parlamenata“, čiji je cilj bio razmjena mišljenja o različitim zakonskim regulativama u procesima planiranja i načinima efikasnog izvršenja budžeta.

Tokom sastanka, koji je organiziran u saradnji s Misijom OSCE-a u BiH, istaknuto je da parlamenti zemalja regije imaju, u velikoj mjeri, identične poteškoće kada je riječ o planiranju i načinima izvršenja budžeta, te da se najveći problemi javljaju u vezi sa sankcioniranjem odgovornih za nesavjesnu i nezakonitu upotrebu budžetskih sredstava.

Naglašena je potreba jačanja zakonske regulative u vezi s upotrebom budžetskih sredstava s ciljem rješavanja postojećih problema. Inače, učesnici dvodnevnog sastanka su, između ostalog, razgovarali i o procesu planiranja i izrade budžeta institucija BiH, a razmijenjena su mišljenja i o parlamentarnio nadzoru nad izvršenjem budžeta i reviziji finansijskih izvještaja.

Sekretar Zajedničke službe Sekretarijata PSBiH Ferid Buljubašić, rukovodilac Sektora za finansije PSBiH Nemanja Gojković, sekretari komisija za finansije i budžet oba dom PSBiH Željko Kosmajac i Robert Vidović, te rukovodilac Jedinice za unutrašnju reviziju PSBiH Nedžad Goletić predstavili su kolegama iz parlamenata regiona način planiranja, izrade i kontrole trošenja budžetskih sredstava, kao i ulogu Jedinice za unutrašnju reviziju u procesu planiranja i izvršenja budžeta PSBiH.

Jedan od važnijih zaključaka sastanka je da se, na osnovu rasprava koje su vođene, definiraju preporuke koje će biti dostavljene parlamentima zemalja učesnica sastanka kako bi se pristupilo rješavanju nedostataka zbog različitih zakonskih regulativa u procesima planiranja i načinima efikasnog izvršenja budžeta. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću