MENI
3.11.2014

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Božo Ljubić u Strazburu sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope


Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Božo Ljubić susreo se danas u Strazburu sa generalnim sekretarom Vijeća Evrope Thorbjørnom Jaglandom, s kojim je razmijenio mišljenja o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH nakon provedenih Općih izbora, kao i o predstojećem šestomjesečnom predsjedavanju BiH Vijećem Evrope, od maja do novembra naredne godine.

Izražavajući zadovoljstvo činjenicom da je BiH spremna da preuzme predsjedavanje Vijećem Evrope, sekretar Jagland interesirao se za pitanje ustavnih promjena u BiH, posebno u svjetlu provođenja presude Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić i Finci“. S tim u vezi, Jaglanda je zanimalo da li su za BiH u budućnosti dovoljne „male“ ili korijenite promjene Ustava naše zemlje.

U odgovoru generalnom sekretaru Vijeća Evrope dr. Ljubić je naglasio da je u BiH, kako bi postala funkcionalna i demokratska država, neophodno izvršiti korijenite ustavne promjene koje će biti izraz konsenzusa legitimnih predstavnika tri konstitutivna naroda. Dr. Ljubić je dodao da među političkim liderima u BiH postoji svijest o neophodnosti da se u Ustavu BiH odmah naprave i „male“ promjene, koje se tiču provođenja odluke Evropskog suda za ljudska prava u slučaju „Sejdić – Finci“, odnosno obaveza BiH prema članstvu u Vijeća Evrope i procesu pristupanja Evropskoj uniji.

Inače, dr. Ljubić u Strazburu do četvrtka učestvuje na Svjetskom forumu demokratije, tradicionalnom godišnjem skupu u organizaciji Vijeća Evrope posvećenom definiranju novih akcija s ciljem jačanja demokratije širom svijeta. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću