MENI
27.1.2017.

Саопштење предсједавајућег Заједничке комисије за људска права Борислава Бојића поводом 27. јануара, Међународног дана сјећања на жртве холокауста

Предсједавајући Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Борислав Бојић упутио је данас, поводом 27. јануара, Међународног дана сјећања на жртве холокауста, саопштење за јавност које преносимо у цјелости:

„Прије 12 година, на данашњи датум, Генерална скупштина Уједињених нација донијела је Резолуцију о обиљежавању Међународног дана сјећања на жртве холокауста. Од тада до данас у цијелом свијету обиљежава се овај датум, уз јединствену поруку да сјећање на жртве холокауста не смије изблиједити како се такво зло никоме и никада више не би поновило.

Придружујући се таквим порукама, апелујем на све оне који би да прекрајају историју и изврћу историјске чињенице о холокаусту и страхотама нацистичких концентрационих логора да то не чине јер се историја најчешће понавља онима који из ње не извуку поуке.

Овај дан посебно треба да се обиљежава у БиХ, чији су народи и грађани, скоро 50 година након холокауста, преживљавали страшне патње и ратне злочине у протеклом трагичном рату. Због тога сматрам да ниједна жртва из протеклог рата у БиХ не смије бити заборављена, а сваки злочин против невиног цивилног становништва и ратних заробљеника кажњен у непристрасном правосудном процесу, уз јавно објелодањивање свих чињеница о злочинима почињеним на свим странама. Само адекватне казне, суочавање са истином о злочинима, јавно објелодањивање чињеница и њихово правно и праведно тумачење може очувати трајан мир и стабилност у БиХ и у цијелом региону, те обезбиједити да се не враћамо у прошлост већ да гледамо у будућност.“, каже се у саопштењу за јавност предсједавајућег Заједничке комисије за људска права Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине Борислава Бојића. (крај)

 

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу