MENI
4.11.2014

Predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH dr. Božo Ljubić učestvuje na Svjetskom forumu demokratije u Strazburu


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Božo Ljubić učestvuje u Strazburu na Svjetskom forumu demokratije, tradicionalnom godišnjem skupu u organizaciji Vijeća Evrope, koji je ove godine posvećen ulozi i utjecaju mladih u političkom životu i razvoju demokratije.

Forum su otvorili generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjørn Jagland, državna sekretarka Francuske za pitanja ženskih prava i socijalna pitanja Pascale Boistard, te poznati američki teoretičar za ekonomska i socijalna pitanja i predsjednik Fondacije za ekonomske trendove Jeremy Rifkin.

Putem Svjetskog foruma demokratije Vijeće Evrope ove godine će, kako je rečeno, pružiti priliku mladim ljudima da razgovaraju o tome kako revitaliziraju demokratiju, posebno u vrijeme kada se mladi ljudi širom svijeta okupljaju s ciljem da se čuje njihov glas u traženju novih načina za demokratizaciju društva.

Na Forumu, koji će trajati do četvrtka, učestvuje oko 1500 predstavnika iz više od stotinu zemalja članica Vijeća Evrope. Na skupu učestvuju političke vođe, izabrani zvaničnici, poznati aktivisti civilnog društva, predstavnici medija, kao i aktivisti organizacija koje okupljaju mlade, među kojima i oko 100 mladih iz naše države.

Svjetski forum demokratije je skup kojeg Vijeće Evrope organizira treću godinu zaredom, uz podršku Vlade Francuske i grada Strazbura. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću