MENI
13.11.2014

SGIP i USAID donirali PSBiH sistem za sigurnost internet mreže


Projekat jačanja institucija vlasti i procesa u Bosni i Hercegovini (SGIP), kojeg finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), danas je Parlamentarnoj skupštini Bosne i Hercegovine zvanično prenio vlasništvo nad „Iron Port“ sistemom za sigurnost internet mreže.

Sekretar Zajedničke službe Parlamentarne skupštine BiH Ferid Buljubašić i direktor Projekta SGIP Christian Haupt potpisali su dokument o primopredaji, čime je ovaj sistem, inače instaliran i operativan od jula ove godine, prešao i formalno u vlasništvo Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH).

Govoreći o uspješnoj saradnji USAID-a sa PSBiH, koja traje od 2009. godine, predstavnik Misije USAID-a u BiH Jaidav Singh podsjetio je na pomoć ove agencije u uspostavljanju Centra za posjetioce PSBiH, kao i na investiranje u razvoj sredstava elektronske komunikacije u PSBiH.

“Zadovoljni smo što će ova donacija američkog naroda doprinijeti daljem jačanju otvorenosti državnog Parlamenta prema javnosti. Mi u USAID-u čvrsto vjerujemo da demokratija ide ‘ruku pod ruku’ sa efikasnim, poštenim i transparentnim upravljanjem”, poručio je gospodin Singh, naglašavajući činjenicu da građani BiH sve više koriste internet kao sredstvo informiranja, baš kao i informacije sa zvanične web stranice PSBiH.

Zahvaljujući se na donaciji, sekretar Zajedničke službe PSBiH Ferid Buljubašić izrazio je očekivanje da će se izuzetno korisna saradnja sa Misijom USAID-a u BiH nastaviti i u narednom periodu s ciljem boljeg rada Sekretarijata, kao i poslanika i delegata u PSBiH.

“Očekujemo da će Misija USAID-a u narednom periodu pomoći u nabavci opreme za kvalitetnije snimanje sjednica domova i radnih tijela PSBiH, kao i za kvalitetnije praćenje sjednica domova uživo putem interneta”, rekao je Buljubašić. (kraj)

Projekt SGIP od maja 2013. godine radi na jačanju kapaciteta institucija vlasti u Bosni i Hercegovini, kako bi se usvojile, implementirale i osigurale odgovornije i učinkovitije politike, zakoni i budžeti, koji se odnose na ključna pitanja pristupanja Evropskoj uniji.

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću