MENI
18.11.2014

Članovi delegacije PSBiH dr. Danijela Martinović i Zvonko Jurišić učestvuju na redovnom Jesenjem sastanku PDCEI


Članovi delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Danijela Martinović i Zvonko Jurišić učestvuju u Beču na redovnom Jesenjem sastanku Parlamentarne dimenzije Centralnoevropske inicijative (PDCEI), tokom kojeg se, povodom 25 godina od osnivanja CEI, razgovara o rezultatima i budućnosti ove međunarodne organizacije.

Učesnicima skupa, u okviru sesije posvećene rezultatima i daljem putu CEI nakon 25 godina postojanja i djelovanja ove međunarodne organizacije, obratio se poslanik u Predstavničkom domu PSBiH Zvonko Jurišić, koji je u svom govoru naglasio da se BiH zalaže i da će svoje aktivnosti i ubuduće usmjeravati ka ostvarenju strateških ciljeva CEI, među kojima su najvažniji ujedinjavanje Evrope i međusobna pomoć zemalja članica CEI fokusirana na podršku manje razvijenim zemljama članicama.

Tokom dana, u okviru sesije posvećene programu rada CEI za naredne dvije godine, skupu će se obratiti i poslanica u PSBiH dr. Danijela Martinović.

Govor gospodina Zvonka Jurišića prenosimo u cjelini:

"25 godina CEI - dostignuća i dalji put

Za svojih 25 godina djelovanja Centralnoeuropska inicijativa (CEI) odigrala je značajnu ulogu političkog foruma za regionalnu suradnju, koji je doprinio jačanju odnosa među zemljama članicama, te postao osnovni cilj i misija CEI.

Bosna i Hercegovina se zalaže i svoje aktivnosti usmjerava na ostvarivanje strateških ciljeva Centralnoeuropske inicijative:
· kohezija i ujedinjavanje Europe;
· fokusiranje na suradnju unutar CEI, naročito na potporu u jačanju kapaciteta manje razvijenih zemalja članica, koje imaju potrebe za ubrzanim razvojem i obnovom.

Također, ostvaruje saradnju sa drugim članicama unutar sljedećih oblasti:
· Konzultacije o političkim pitanjima od zajedničkog interesa;
· Ekonomska i tehnička suradnja (BiH pozdravlja razvoj nove koncepcije poslovnog razvoja orijentiranog na identificiranje posebnih potreba SMEs-a i onih u tzv. krupnoj industriji);
· Razvoj infrastrukture u oblasti transporta, energije, telekomunikacija, poljoprivrede (financiranje projekata iz oblasti infrastrukture, transporta, energije, te potpora malim i srednjim poduzećima predstavlja osnovnu aktivnost i dodatnu vrijednost programa CEI);
· Jačanje demokratskih institucija i praćenje ljudskih prava, uključujući prava nacionalnih manjina, kao i humanitarna pitanja;
· Zaštita okoliša;
· Suradnja u oblasti znanosti i tehnologije, medija, kulture, obrazovanja, turizma (poseban značaj KEP programa - CEI Know-How Exchange Programme);
· Prekogranična i međunarodna suradnja.

Osim toga, BiH podržava ulogu CEI u europskom integracijskom procesu i aktivno surađuje s nizom međunarodnih organizacija i institucija, a posebno sa:
- Europskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD) - suradnja između CEI i EBRD, koja datira od 1993. godine omogućila je izvođenje većeg broja projekata od strateškog značaja za zemlje CEI. Naročito je značajna financijska potpora, koju je ovim projektima pružio CEI fond;
- Ekonomskom komisijom Ujedinjenih nacija za Evropu (UN/ECE),
- Europskom unijom (EU),
- Crnomorskom zonom ekonomske suradnje (BSEC),
- Vijećem Europe, te
- Organizacijom za sigurnost i suradnju u Europi (OSCE).

BiH je u potpunosti podržala CEI Agendu za 2014. - 2016. godinu, posebno područja suradnje podijeljena u tri tematska stuba, koji pokrivaju ukupni spektar aktivnosti CEI: Prema društvu temeljenom na znanju; prema održivoj ekonomiji i prema inkluzivnom društvu.

Značaj Centralnoeuropske inicijative je upravo gradjenje kapaciteta država, koje još uvijek nisu članice Europske unije, da se osposobe za ubrzanje reformi i što skorije pristupanje EU.

U proteklih 25 godina CEI je opravdala svoje postojanje i profilirala se u project-oriented organizaciju, koja se bavi ključnim razvojnim pitanjima zemalja članica.

U okviru CEI pokrenuta je inicijativa za analizu efikasnosti i funkcioniranja mnogobrojnih regionalnih inicijativa, a posebno nakon transformacije Pakta stabilnosti i formiranja RCC (Vijeća za regionalnu suradnju) sa sjedištem u Sarajevu.

Na temelju postignutih rezultata u nedavnoj prošlosti, CEI Plan aktivnosti pruža realne, provedive i koherentne smjernice, čiji je cilj ojačati prednost organizacije, postavljanjem jasnih i dogovorenih prioriteta za svaku oblast suradnje u koju je uključena Organizacija.

Dokument se sastoji od dva dijela: 1. dio , "CEI strateški pristup regionalnoj suradnji", navodi četiri strateška cilja, a to su:
- Podrška zemalja članica CEI na njihovom putu ka europskim integracijama
- Promoviranje prilagodbe CEI članica EU standardima
- Provođenje malih i srednjih projekata·
- Otvorenost u pretvorbi konstruktivnih ideja u inovativne rezultate

Bosna i Hercegovina podržava, "CEI Agendu za 2014. - 2016.", u kojoj se navodi deset područja suradnje prema kojima su države članice CEI odlučile da usmjere buduće akcije.

U skladu sa strategijom Europa 2020., područja suradnje podijeljena su u tri tematska stuba, koji pokrivaju ukupni spektar aktivnosti CEI:
· Prema društvu temeljenom na znanju
· Prema održivoj ekonomiji
· Prema inkluzivnom društvu

Zemlje članice su se složili da fokusiraju CEI aktivnosti na ograničen broj prioriteta za svaku oblast aktivnosti punim korišćenjem CEI instrumenata i alata za suradnju. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću