MENI
24.11.2014

Članovi Stalne delegacije PSBiH prisustvovali 60. redovnom godišnjem zasjedanju PSNATO-a u Hagu


Na 60. redovnom godišnjem zasjedanju, koje danas završava u Hagu, Parlamentarna skupština NATO-a (PSNATO) usvojila je Rezoluciju o podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i Rezoluciju o implementaciji ciljeva postavljenih na samitu NATO-a u Velsu.

Tokom trodnevnog zasjedanja PSNATO, kojem su prisustvovali članovi Stalne delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) dr. Božo Ljubić, dr. Milorad Živković i Asim Sarajlić, kao i ambasador BiH u Kraljevini Holandiji Ahmet Halilović, usvojene su i rezolucije o podršci Nacionalnim sigurnosnim snagama Avganistana nakon 1. januara 2015, te o jačanju partnerstva unutar NATO-a.

U uvodnom dijelu plenarnog zasjedanja učesnicima su se obratili predsjedavajući PSNATO Hugh Bayley, premijer Holandije Mark Rutte, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg, te bivši generalni sekretar NATO-a Jaap de Hoop Scheffer.

U svom izlaganju generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pozvao članice Alijanse da učine dodatne napore u pomoći, osposobljavanju i podršci snagama sigurnosti. Posebno je pozvao zemlje članice da odlučnije pristupaju borbi protiv terorizma, uz uspostavljanje čvrstog savezništva sa zemljama koje su opredijeljene za tu borbu.

Sekretar Stoltenberg zatražio je od zemalja članica NATO-a da ulože dodatne napore u implementaciji zaključaka NATO-samita u Velsu, u kojima se insistira na povećanju budžeta za odbranu do visine od 2 odsto GDP-a, upozorivši da je, kako je naveo, zabrinjavajuće da je u posljednjih pet godina prisutna tendencije opadanja stavki za budžete odbrane zemalja članica.

Jubilarnom, 60. redovnom godišnjem zasjedanju PSNATO prisustvovalo je 360 parlamentaraca iz 28 zemalja, među kojima i predstavnici 23 zemlje koje imaju status pridruženih članica i gostiju konferencije. Tokom zasjedanja za novog predsjedavajućeg PSNATO izabran je Majk Turner, kongresmen iz grada Dejtona u američkoj državi Ohio.

Tokom zasjedanja Stalna tročlana delegacija PSBiH u PSNATO sastala se sa više zvaničnika PSNATO, kao i sa delegacijama jednog broja zemalja, posebno iz regije jugoistočne Evrope. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću