MENI
5.2.2015

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović susreo se s ambasadorom Republike Egipat u BiH


Politički odnosi između Bosne i Hercegovine i Republike Egipat mogu se ocijeniti visokom ocjenom a sa daljom stabilizacijom situacije u ovoj prijateljskoj zemlji stvarat će se uslovi za čvršće povezivanje na ekonomskom, kulturnom, turističkom i svakom drugom planu. Ovo je, između ostalog, istaknuto prilikom današnjeg susreta predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića s ambasadorom Egipta u BiH Yasser Sayed Mahmoud Elatawijem.

Inače, ambasador Elatawi posebno se interesirao za aktuelni politički trenutak Bosne i Hercegovine i proces finalizacije uspostave entitetskih i državnih vlasti. Predsjedavajući Džaferović prenio mu je očekivanje da će tokom naredne dvije sedmice biti zaokružena tijela vlasti u Federaciji BiH i imenovan mandatar Vijeća ministara. Istovremeno, dodao je on, trebala bi biti potpisana usaglašena Zajednička izjava o evropskom putu što bi odmah deblokiralo primjenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju a, uz ostale reformske poteze, do kraja ove godine osiguralo Bosni i Hercegovini status zemlje kandidata za članstvo u Evropskoj uniji. Predsjedavajući Predstavničkog doma ponovio je i čvrstu opredijeljenost za članstvo Bosne i Hercegovine u NATO alijansi istaknuvši da je ono snažan garant stabilnosti ne samo naše zemlje nego i šireg regiona.

I BiH i Egipat opredijeljeni su za istrajnu borbu protiv terorizma koji, kako je rečeno danas, nigdje nije riješio niti jedan problem nego je samo proizvodio nove probleme.

Ambasador Elatawi danas je pozvao rukovodstvo Predstavničkog doma da nakon okončanja skorih izbora za uspostavu novog egipatskog Parlamenta zvanično posjeti Egipat. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću