MENI
5.2.2015

Predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović razgovarao sa Delegacijom Grupacije evropskih narodnih stranaka u Evropskom parlamentu


Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Šefik Džaferović susreo se danas sa Delegacijom Grupacije evropskih narodnih stranaka (EPP) u Evropskom parlamentu (EP) koju je predvodila Sandra Kalniete, članica Evropskog parlamenta i potpredsjednica EPP Grupe. U društvu gospođe Kalniete bio je i izvjestilac za Bosnu i Hercegovinu i član Vanjskopolitičkog komiteta Evropskog parlamenta Cristian Dan Preda sa saradnicima.

Ocjenjujući da se radi o možda i prelomnom trenutku za dalji napredak Bosne i Hercegovine ka članstvu u Evropskoj uniji, gosti su se naročito interesirali za proces potpisivanja Zajedničke izjave Predsjedništva BiH o opredijeljenosti političkih lidera u BiH za poduzimanje neophodnih reformi u okviru procesa pristupanja EU kao i o koracima koji će biti poduzimani nakon njenog verificiranja u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Obavještavajući sagovornike da je dio stranaka već potpisao usaglašenu Izjavu, predsjedavajući Džaferović izrazio je nadu da bi se ona mogla naći na dnevnom redu Predstavničkog doma PSBiH već sredinom naredne sedmice a potom i na zasjedanju Doma naroda. Nakon toga, po njemu, ulogu pokretača neophodnih reformi treba preuzeti Vijeće ministara BiH i uspostaviti mehanizam koordinacije kako bi poslije usaglašavanja mape puta ka EU na snagu stupio Sporazum o stabilizaciji i pridruživanja. Kroz proces reformi, po njegovim riječima, Bosna i Hercegovina mogla bi prije kraja ove godine podnijeti kredibilnu aplikaciju i postati kandidat za članstvo u EU.

Izražavajući kao pozitivan momenat činjenicu da se inicijativa EU pojavila u periodu formiranja novih vlasti u BiH koje bi na nju trebale reagirati, Džaferović je istaknuo da su danas u BiH svi nezadovoljni zbog zastoja na evroatlantskom putu i da je zajedničko i raspoloženje da se pokrenu reformski procesi. U tom svjetlu, on je pozdravio raspoloženje Grupacije evropskih narodnih stranaka da snažno podstiče procese pozitivnih promjena u Bosni i Hercegovini, o čemu svakako svjedoči i njen pojačani angažman i zajednički rad sa političarima i strankama u našoj zemlji. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću