MENI
21.12.2016

Članovi Kolegija Doma naroda razgovarali sa zamjenikom ministra vanjskih poslova IR Iran

Za političku, ekonomsku, kulturnu i naučnu saradnju između Irana i Bosne i Hercegovine postoji veliki potencijal a da bi se on iskoristio potrebno je raditi prije svega na ukidanju viza između dvije zemlje i uspostavljanju bankarskih relacija i platnog prometa. Na taj način stvorili bi se uvjeti za komunikaciju poslovnih ljudi i oživljavanje investicionih procesa ali i otvorile prilike za jačanje turističke razmjene, istaknuto je prilikom razgovora predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safeta Softića i zamjenika predsjedavajućeg Ognjena Tadića sa zamjenikom ministra vanjskih poslova Irana Mortezom Sarmadijem.

Inače, delegacija Doma naroda u službenoj i radnoj posjeti Iranu boravi na poziv predsjednika iranskog Parlamenta.

- Imamo i interes i pozitivno raspoloženje za saradnju i to je potrebno pretvoriti u konkretne poteze. Bosni i Hercegovini danas trebaju investicije koje će povećati nivo zaposlenosti i zadržati mlade koji u potrazi za sigurnom egzistencijom napuštaju našu zemlju. Naravno, dobrodošla je i svaka akcija koja će pomoći ljudima koji se i 20 godina nakon rata vraćaju na svoja ognjišta a nemaju uvjete da na njima normalno žive., rekao je prilikom susreta predsjedavajući Softić.

Sagovornici su danas ukazali na potrebu da u borbi protiv ekstremizma i terorizma ostvari tijesna saradnja prije svega najutjecajnijih zemalja svijeta, zemalja Evrope ali i svih drugih država jer ovo zlo, kako je rečeno, preraslo je sve lokalne okvire i predstavlja svjetski problem. U tom svjetlu, izraženo je poštovanje naporima koje u ovom dijelu svijeta čini i Islamska Republika Iran. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću