MENI
21.12.2016.

Чланови Колегијума Дома народа разговарали са замјеником министра спољних послова ИР Иран

За политичку, економску, културну и научну сарадњу између Ирана и Босне и Херцеговине постоји велики потенцијал а да би се он искористио потребно је радити прије свега на укидању виза између двије земље и успостављању банкарских релација и платног промета. На тај начин створили би се услови за комуникацију пословних људи и оживљавање инвестиционих процеса али и отвориле прилике за јачање туристичке размјене, истакнуто је приликом разговора предсједавајућег Дома народа Парламентарне скупштине БиХ Сафета Софтића и замјеника предсједавајућег Огњена Тадића са замјеником министра спољних послова Ирана Mortezom Sarmadijem.

Иначе, делегација Дома народа у службеној и радној посјети Ирану борави на позив предсједника иранског Парламента.

- Имамо и интерес и позитивно расположење за сарадњу и то је потребно претворити у конкретне потезе. Босни и Херцеговини данас требају инвестиције које ће повећати ниво запослености и задржати младе који у потрази за безбједном егзистенцијом напуштају нашу земљу. Наравно, добродошла је и свака акција која ће помоћи људима који се и 20 година након рата враћају на своја огњишта а немају услове да на њима нормално живе., рекао је приликом сусрета предсједавајући Софтић.

Саговорници су данас указали на потребу да у борби против екстремизма и тероризма оствари тијесна сарадња прије свега најутицајнијих земаља свијета, земаља Европе али и свих других држава јер ово зло, како је речено, прерасло је све локалне оквире и представља свјетски проблем. У том свјетлу, изражено је поштовање напорима које у овом дијелу свијета чини и Исламска Република Иран. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу