MENI
20.12.2016

Članovi Kolegija Doma naroda razgovarali sa predsjednikom Parlamenta IR Iran

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Safet Softić i njegov zamjenik Ognjen Tadić  koji borave u službenoj radnoj posjeti Islamskoj Republici Iran susreli su se sa svojim domaćinom predsjednikom iranskog Parlamenta Ali Ardeshirom Larijanijem.

Zahvalivši se na pozivu da naša Delegacija posjeti prijateljski Iran, predsjedavajući Softić istaknuo je da se odnosi Bosne i Hercegovine i Irana mogu cjeniti kao vrlo prijateljski a da ponovno oživljavanje političkih veza treba doprinijeti i napretku privredne, kulturne i svake druge saradnje. Predsjedavajući Softić dodao je i da narodi Bosne i Hercegovine neće zaboraviti pomoć Irana kada je ona bila najpotrebnija.

Po riječima predsjednika Larijanija narod Irana zadovoljan je što su iza balkanskih država strašni ratovi i stradanja a tokom današnjih razgovora izrazio je i punu podršku evropskom putu naše zemlje, tim prije što, kako je rekao, jača saradnja sa Bosnom i Hercegovinom kao budućom članicom evropske porodice sutra znači i jaču saradnju sa Evropskom unijom što je jedan od strateških vanjskopolitičkih ciljeva Irana.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Ognjen Tadić istaknuo je da je misija članova parlamenata BiH i Irana stvaranje pravila za budućnost a ne za prošlost i da je u svijetlu poretka koji se stvara u svijetu bitno razumjeti multipolarnost velikih regija koje među sobom razmjenjuju pozitivne vrijednosti. Pri tome, dodao je on,  jedna od takvih regija je upravo regija u kojoj Iran i Teheran imaju centralnu ulogu.

Danas je značajno mjesto poklonjeno i međuparlamentarnoj saradnju dvije zemlje a pored  potrebe da češće i intenzivnije međusobno komuniciraju rukovodstva parlamenata, naglašena je i potreba tijesne saradnje parlamentarnih grupa prijateljstava.

Prilikom razmjene mišljenja o terorizmu kao aktuelnom globalnom problemu, predsjedavajući Softić pozdravio je aktivnu ulogu Irana u rješavanju problema u široj regiji ističući da se radi o zlu protiv kojih se progresivne snage mogu boriti samo sistematično i ujedinjeno. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću