MENI
13.12.2016

Održana 39. sjednica Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma

Na 39. sjednici Ustavnopravne komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržana je i u dalju parlamentarnu proceduru upućena poslanička inicijativa Borislava Bojića koja glasi: “Zadužuje se Institucija ombudsmena za lјudska prava BiH da izradi poseban izvještaj o izgledu, upotrebi i zaštiti državnih odnosno službenih obilјežja u Bosni i Hercegovini“.

Komisija je razmatrala i u dalju parlamentarnu proceduru uputila poslaničku inicijativu Denisa Bećirovića koja glasi: “Zadužuje se Vijeće ministara BiH da, najkasnije u roku od šest mjeseci od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi izmjene i dopune Izbornog zakona BiH kojima se propisuje da izabrani član Predsjedništva BiH ne smije biti član političke stranke, odnosno da, po stupanju na dužnost, podnosi ostavku na stranačke dužnosti, te o tome obavještava PSBiH“.

Nije podržana inicijativa poslanika Denisa Bećirovića kojom se Vijeće ministara BiH zadužuje da, najkasnije u roku od 90 dana od dana usvajanja ove inicijative u Predstavničkom domu PSBiH, pripremi i u parlamentarnu proceduru dostavi Prijedlog zakona o nagradi Zemalјskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH).

Ustavnopravna komisija zaključila je da od Kolegija Doma traži produženje roka od 15 dana za dostavu izvještaja o Prijedlogu zakona o izmjeni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Produženje roka za dostavu izvještaja, rečeno je na sjednici, potrebno je da bi se članovi Ustavnopravne komisije upoznali sa amandmanima koji su uloženi na ovaj Prijedlog zakona, kao i da Vijeće ministara BiH dostavi mišljenje o uloženim amandmanima.(kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću