MENI
19.10.2016.

Parlamentarna skupština BiH domaćin dvodnevnog Regionalnog sastanka parlamentarnih službi za informacijske tehnologije

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine (PSBiH), uz potporu Misije Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS) u BiH, bila je domaćin dvodnevnog Regionalnog sastanka parlamentarnih službiza informacijske tehnologije (IT) tijekom kojeg se razgovaralo o učinkovitijem radu parlamenata i sigurnijoj komunikaciji s građanima.

Otvarajući ovaj sastanak i pozdravljajući sudionike iz parlamenata zemalja regiona i Europskog parlamenta, tajnik Zajedničke službe PSBiH Kenan Vehabović ocijenio je da su regionalne inicijative poput ove, čiji je cilj razmjena znanja i iskustava u oblasti IT sustava u zakonodavnim procesima, izuzetno korisne za sve zemlje u procesu europskih integracija.

Izražavajući uvjerenje da će sastanak poslužiti jačanju suradnje parlamenata i parlamentarnih službi u zemljama regiju, kao i za uspostavljanje snažnije mreže profesionalnih kontakata s ciljem bržeg protoka informacija, Vehabović je rekao da očekuje da će na najbolji način biti prezentirana IT dostignuća u parlamentima regije, kao i u PSBiH. Prema Vehabovićevim riječima, PSBiH i Zajednička služba našeg Parlamenta, uspostavljajući suradnju sa Europskim parlamentom, parlamentima država članica Europske unije (EU) i sa parlamentima regiona, ubrzano usvajaju nove standarde i pripremaju se preuzeti jednu od ključnih uloga u nastavku procesa europskih integracija BiH.

Sudionike sastanka pozdravila je i zamjenica šefa Odsjeka za demokratsko upravljanje Misije OESS-a u BiH Jasna Dobricik, koja je rekla da izgrađivanje veza između parlamenata zemalja regiona predstavlja jedan od najuspješnijih i najvažnijih projekata koje je podržala Misija OESS-a u BiH.

Prema njenim riječima, i današnji svijet, baš kao i zakonodavni proces u parlamentima diljem svijeta, nezamisliv je bez korištenja naprednih informacijskih tehnologija. Zdrava demokracija traži učinkovite parlamente, a učinkoviti parlamenti traže funkcionalne IT službe, rekla je gospođa Dobricik.

Na sastanku su predstavljena najvažnija IT dostignuća iz parlamenata u zemljama regije, dostignuća i unaprjeđenja IT sustava u PSBiH, a predstavljena im je i nova veb-stranica PSBiH. Sudionici sastanka imali su prigodu upoznati se sa zakonodavstvom i veb – stranicom Europskog parlamenta, kao i sa načinima komunikacije Europskog parlamenta sa građanima.

Skup je rezultirao prijedlogom preporuka u kojima se između ostalog naglašava značaj razvijanja modenih IT sustava u zakonodanvim institucijama, kako bi se osigurao što učinkovitiji i kvalitetniji proces izrade i usvajanja zakona. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću