MENI
19.10.2016.

Парламентарна скупштина БиХ домаћин дводневног Регионалног састанка парламентарних служби за информационе технологије

Парламентарна скупштина Босне и Херцеговине (ПСБиХ), уз подршку Мисије Организације за европску безбједност и сарадњу (ОЕБС) у БиХ, била је домаћин дводневног Регионалног састанка парламентарних службиза информационе технологије (ИТ) током којег се разговарало о ефикаснијем раду парламената и безбједнијој комуникацији с грађанима.

Отварајући овај састанак и поздрављајући учеснике из парламената земаља региона и Европског парламента, секретар Заједничке службе ПСБиХ Кенан Вехабовић оцијенио је да су регионалне иницијативе попут ове, чији је циљ размјена знања и искустава у области ИТ система у законодавним процесима, изузетно корисне за све земље у процесу европских интеграција.

Изражавајући увјерење да ће састанак послужити јачању сарадње парламената и парламентарних служби у земљама регију, као и за успостављање снажније мреже професионалних контаката с циљем бржег протока информација, Вехабовић је рекао да очекује да ће на најбољи начин бити презентована ИТ достигнућа у парламентима регије, као и у ПСБиХ. Према Вехабовићевим ријечима, ПСБиХ и Заједничка служба нашег Парламента, успостављајући сарадњу са Европским парламентом, парламентима држава чланица Европске уније (ЕУ) и са парламентима региона, убрзано усвајају нове стандарде и припремају се да преузме једну од кључних улога у наставку процеса европских интеграција БиХ.

Учеснике састанка поздравила је и замјеница шефа Одсјека за демократско управљање Мисије ОЕБС-а у БиХ Jasna Dobricik, која је рекла да изграђивање веза између парламената земаља региона представља један од најуспјешнијих и најважнијих пројеката које је подржала Мисија ОЕБС-а у БиХ.

Према њеним ријечима, и данашњи свијет, баш као и законодавни процес у парламентима широм свијета, незамислив је без кориштења напредних информационих технологија. Здрава демократија тражи ефикасне парламенте, а ефикасни парламенти траже функционалне ИТ службе, рекла је госпођа Dobricik.

На састанку су представљена најважнија ИТ достигнућа из парламената у земљама регије, достигнућа и унапређења ИТ система у ПСБиХ, а представљена им је и нова веб-страница ПСБиХ. Учесници састанка имали су прилику да се упознају са законодавством и веб – страницом Европског парламента, као и са начинима комуникације Европског парламента са грађанима.

Скуп је резултирао приједлогом препорука у којима се између осталог наглашава значај развијања модених ИТ система у законоданвим институцијама, како би се обезбједио што ефикаснији и квалитетнији процес израде и усвајања закона. (крај)

 


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу