MENI
6.12.2016

Završeno zasjedanje Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative

Usvajanjem Završne deklaracije, danas je u Sarajevu, pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, završeno redovno godišnje zasjedanje Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative (PSCEI).

U završnom dokumentu, kojeg su usvojili članovi delegacija svih 18 zemalja članica CEI, snažno se naglašava da bez zemalja Zapadnog Balkana proces proširenja Evropske unije (EU) ni u kom slučaju nije završen, te se pozivaju države članice CEI  koje su u EU da nastave da pružaju punu podršku državama koje teže članstvu u EU.

Tokom zasjedanja, koje je bilo posvećeno strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma u svjetlu migrantske krize, parlamentarci su podržali saradnju CEI sa drugim međunarodnim organizacijama u svim pitanjima od značaja za države članice CEI, uključujući održivi razvoj, jačanje sigurnosti, kao i borbu protiv terorizma, transnacionalnog organiziranog kriminala i korupcije.

S tim u vezi, u usvojenoj Deklaraciji ističe se značaj bliske saradnje unutar zemalja članica CEI  oko rješavanja izazova migrantske krize, kao i suočavanja i traženja rješenja za glavne uzroke te krize. (cjelokupan tekst Završne deklaracije bit će dostupan na veb – stranici Parlamentarne skupštine BiH nakon redaktorskog finaliziranja usvojenih amandmana na tekst Deklaracije)

Zahvaljujući se učesnicima zasjedanja na saradnji, predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u PSCEI i predsjedavajuća Parlamentarne dimenzije CEI Monika Tomić objavila je da naša zemlja dužnost predsjedavanja CEI u narednoj godini predaje Bjelorusiji. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću