MENI
6.12.2016

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine BiH održala tematsku sjednicu o pravima LGBT osoba u BiH

Zajednička komisija za ljudska prava Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), u saradnji sa Institucijom ombudsmana za ljudska prava BiH, organizirala je danas tematsku sjednicu na kojoj je prezentiran Specijalan izvještaj o pravima LGBT osoba u BiH.

Specijalni izvještaj, kako je rečeno, utvrđuje trenutno stanje i stvarni pristup ljudskim pravima pripadnika LGBT osoba, ukazuje nadležnim tijelima na mjere koje je potrebno poduzeti radi unaprjeđenja položaja ove populacije, podiže svijest građana BiH i informira javnost o trenutnom stepenu ostvarivanja prava LGBT osoba.

Predsjedavajući Zajedničke komisije za ljudska prava PSBiH Borislav Bojić u obraćanju prisutnima istaknuo je veoma korisnim to što Specijalan izvještaj sadrži sveobuhvatno istraživanje statusa i prava LGBT osoba u BiH, informacije dobijene od javnih vlasti, nevladinih organizacija, akademskih stručnjaka, kao i primjere iz prakse Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH koji se tiču prava LGBT osoba u BiH. 

U ovom dokumentu navedeno je kako su ombudsmani svjesni činjenice da svi postojeći izvještaji, uključujući i ovo, ne predstavljaju stvarnu sliku položaja LGBT osoba u BiH. Te osobe, kako je rečeno, u svakodnevnom životu susreću se sa stereotipima i predrasudama, jer društvo nije spremno da ih prihvati kao ravnopravne članove zajednice.

Ombudsmani ukazuju na to da bi nosioci javnih funkcija trebali otvorenije istupati u cilju zaštite ove kategorije građana, prvenstveno nakon pojedinačnih incidenata kojima su LGBT osobe izložene.

U Specijalnom izvještaju izraženo je zadovoljstvo usvojenim izmjenama Zakona o zabrani diskriminacije, koje predviđaju usklađivanje osnova diskriminacije sa međunarodno prihvaćenom terminologijom u pogledu seksualne orijentacije, rodnog identiteta i spolnih karakteristika. Time, kako je rečeno, institucije pokazuju opredjeljenost za poduzimanje mjera na promociji, zaštiti i iniciranju zakonskih rješenja s ciljem osiguranja jednakopravnosti spolova i prava LGBT osoba. 

Način na koji jedno društvo tretira LGBT osobe odslikava način na koji se društvo odnosi prema svemu što je različito, a upravo u različitostima ogleda se bogatstvo i progresivnost jednog društva, poručeno je na današnjem skupu.

Zajednička komisija za ljudska prava, na osnovu stenograma sa današnje sjednice, predložit će zaključke koji će biti dostavljeni na usvajanje Predstavničkom domu i Domu naroda PSBiH. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću