MENI
6.12.2016

U Sarajevu počelo zajedanje Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative

Pod predsjedavanjem Bosne i Hercegovine, danas je u Sarajevu počelo zasjedanje Parlamentarne skupštine Centralnoevropske inicijative (PSCEI) posvećeno strategiji za prevenciju i borbu protiv terorizma u svjetlu migracione krize.

Otvarajući zasjedanje, učesnike i goste pozdravila je predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) i predsjedavajuća Parlamentarne dimenzije CEI gospođa Monika Tomić, koja je izrazila nadu da će parlamenarci iz zemalja članica CEI, pod predsjedavanjem naše zemlje, pronaći zajedničke odgovore na globalne probleme migracija i terorizma.

Učesnike zasjedanja pozdravio je i predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH Mladen Bosić, koji je ocijenio da je CEI, koju čini 10 zemalja članica Evropske unije (EU) i 8 zemalja koje nisu članice EU, danas moćna i jaka međunarodna organizacija koja se zalaže za proširenje EU i jačanje regionalne saradnje u Evropi.

Iznoseći ocjenu da je proces evropskih integracija ključan za stabilnost cijelog našeg regiona, Bosić je izrazio uvjerenje da će djelovanje parlamentarne diplomatije u okviru PSCEI nastaviti da otvara vrata zemljama Zapadnog Balkana na putu ka EU.

Osvrćući se na najave iz EU o mogućem ponovnom uvođenju kvaziviznog režima za građane u zemljama Zapadnog Balkana, predsjedavajući Predstavničkog doma PSBiH upozorio je da je riječ o opasnoj situaciji i pogrešnoj poruci za sve zemlje u ovoj regiji.

Prema Bosićevim riječima takve najave predstavljaju direktnu posljedicu aktuelne migracione krize za koju, kako kaže, treba tražiti zajednička evropska rješenja. „Uvjeravam vas da ljudi sa ovih prostora žele da budu dio EU i da nisu nikakva prijetnja za EU“, poručio je Bosić i dodao da zemlje članice CEI iz Sarajeva treba da pošalju poruku da će Evropa biti sigurna onoliko koliko svi, uključujući i zemlje Zapadnog Balkana, budu zajednički djelovali na traženju rješenja za probleme izbjegličke krize i terorističke prijetnje.

U uvodnom dijelu plenarne sjednice učesnicima se obratio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je rekao da je naša zemlja usvojila Strategiju za prevenciju i borbu protiv terorizma koja sadrži represivne i preventivne mjere. Prema Mektićevim riječima, BiH je, u okviru represivnih mjera, već procesuirala oko 40 osoba koja su se vratila sa ratišta u Siriji i Iraku, što je, kako je navelo, dalo pozitivne rezultate jer u posljednjih šest mjeseci iz BiH nisu zabilježeni odlasci na strana ratišta.

S aktuelnim reformama u BiH na putu ka EU učesnike zasjedanja upoznao je pomoćnik ministra vanjskih poslova BiH Amer Kapetanović, koji je rekao da će naša zemlja, nakon što okonča predsjedavanje CEI, ostati posvećena vrijednostima ove međunarodne organizacije i nastaviti da bude promoter snažnije saradnje zemalja regiona Zapadnog Balkana. „CEI za nas jeste i bit će platforma za bolju Evropu i bolji region“, rekao je Kapetanović.

Današnje zasjedanje, nakon kojeg će BiH predsjedavanje CEI predati Bjelorusiji, bit će okončano usvajanjem Završne deklaracije u kojoj će PSCEI pozvati zemlje članice i institucije EU da nastave blisku saradnju sa zemljama članicama CEI s ciljem nastavka pomoći zemljama u procesu proširenja da dostignu evropske standarde i ubrzaju put ka EU. (kraj)

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću