MENI
29.11.2016

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH razgovarali sa članovima Delegacije Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije

Članovi Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma i Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) razgovarali su danas sa članovima Delegacije Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije o unapređenju saradnje i jačanju uloge parlamenata u zemljama regiona Jugoistočne Evrope.

Ističući činjenicu da saradnja zemalja regiona u okviru regionalnih političkih inicijativa i organizacija, kao i na bilateralnom planu, nema alternativu, predsjednica Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srbije Marinika Tepić rekla je da parlamentarci imaju ulogu podizanja rampi i otvaranju vrata za saradnju, posebno u situacijama kada izvršne vlasti, zbog različitih i zaoštrenih stavova, nisu u stanju da osiguraju zavidan stepen regionalne stabilnosti.

Predsjedavajuća Komisije za vanjske poslove Predstavničkog doma PSBiH Dušanka Majkić pozdravila je posjetu Delegacije Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Srbije, naglašavajući da ovu posjetu vidi kao dobru priliku za obnavljanje inicijative Komisije za vanjske poslove o uspostavljanju regionalne saradnje parlamenata regiona Jugoistočne Evrope.

Ocjenjujući da je ova regionalna inicijativa bila u zastoju zbog održavanja parlamentarnih izbora u Srbiji, Hrvatskoj i u Crnoj Gori, gospođa Majkić najavila je da će uskoro uputiti inicijativu za regionalno okupljanje predstavnika komisija/odbora za vanjske poslove s ciljem da parlamentarci regiona nastave da razmjenjuju iskustva i dobre prakse u pogledu evropskih integracija, kontrole rada izvršnih vlasti i trošenja javnih sredstava.

Član Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Martin Raguž rekao je da dijalog parlamentaraca predstavlja najvažniji instrument za očuvanje trajnog mira i stabilnosti u regionu Jugoistočne Evrope. Upozoravajući na činjenicu da komunikaciju u regionu često obilježava oštra retorika, Raguž je kazao da su ovakvi sastanci prilika da se takvo stanje promijeni i uspostavi bolja saradnja i na političkom i na ekonomskom planu.

Sagovornici su se složili da je neophodno izgrađivati zajedničke stavove zemalja regiona u odnosu na institucije i zemlje članice Evropske unije, kao i da je u procesu evropskih integracija važno jačati ulogu parlamenata, organizacija civilnog društva i nevladinog sektora kao korektivnih faktora institucijama izvršne vlasti. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću