MENI
29.11.2016.

Чланови Комисије за спољне послове Представничког дома и Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа ПСБиХ разговарали са члановима Делегације Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије

Чланови Комисије за спољне послове Представничког дома и Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) разговарали су данас са члановима Делегације Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије о унапређењу сарадње и јачању улоге парламената у земљама региона Југоисточне Европе.

Истичући чињеницу да сарадња земаља региона у оквиру регионалних политичких иницијатива и организација, као и на билатералном плану, нема алтернативу, предсједница Одбора за европске интеграције Народне скупштине Републике Србије Мариника Тепић рекла је да парламентарци имају улогу подизања рампи и отварању врата за сарадњу, посебно у ситуацијама када извршне власти, због различитих и заоштрених ставова, нису у стању да обезбиједе завидан степен регионалне стабилности.

Предсједавајућа Комисије за спољне послове Представничког дома ПСБиХ Душанка Мајкић поздравила је посјету Делегације Одбора за европске интеграције Народне скупштине Србије, наглашавајући да ову посјету види као добру прилику за обнављање иницијативе Комисије за спољне послове о успостављању регионалне сарадње парламената региона Југоисточне Европе.

Оцјењујући да је ова регионална иницијатива била у застоју због одржавања парламентарних избора у Србији, Хрватској и у Црној Гори, госпођа Мајкић најавила је да ће ускоро упутити иницијативу за регионално окупљање представника комисија/одбора за спољне послове с циљем да парламентарци региона наставе да размјењују искуства и добре праксе у погледу европских интеграција, контроле рада извршних власти и трошења јавних средстава.

Члан Комисије за спољну и трговинску политику, царине, саобраћај и комуникације Дома народа ПСБиХ Мартин Рагуж рекао је да дијалог парламентараца представља најважнији инструмент за очување трајног мира и стабилности у региону Југоисточне Европе. Упозоравајући на чињеницу да комуникацију у региону често обиљежава оштра реторика, Рагуж је казао да су овакви састанци прилика да се такво стање промијени и успостави боља сарадња и на политичком и на економском плану.

Саговорници су се сложили да је неопходно изграђивати заједничке ставове земаља региона у односу на институције и земље чланице Европске уније, као и да је у процесу европских интеграција важно јачати улогу парламената, организација цивилног друштва и невладиног сектора као корективних фактора институцијама извршне власти. (крај)


ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу