MENI
29.11.2016

Održana Tematska sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova o učešću žena u politici

Danas je u Sarajevu održana Tematska sjednica Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) pod nazivom: “Učešće žena u politici – izazovi i prilike”.

Tokom sjednice predstavljena je Rezolucija Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope (PSVE) 2111 o procjeni utjecaja mjera za poboljšanje zastupljenosti žena u politici, koja je usvojena 21. aprila ove godine, kao i Izvještaj o uspjehu kandidatkinja na lokalnim izborima u BiH 2016. godine, čiji je sačinilac Misija OSCE-a u BiH.

U radu Tematske sjednice, koja je organizirana uz podršku Agencije za ravnopravnost spolova BiH, Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH i Misije OSCE-a u BiH, osim članova Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Predstavničkog doma PSBiH, učestvovali su i predstavnici nevladinih organizacija koje rade na pitanjima rodne ravnopravnosti, predstavnici međunarodnih organizacija, kao i predstavnici ambasada u BiH.

Otvarajući Tematsku sjednicu, učesnicima se obratio predsjedavajući Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova Mirsad Isaković, koji je, ističući važnost Rezolucije PSVE 2111 (2016) o procjeni utjecaja mjera za poboljšanje  zastupljenosti žena u politici, naglasio kako ova Komisija navedenu Rezoluciju smatra dokumentom kojeg zemlje članice trebaju implementirati u svoje zakonodavstvo, s ciljem povećanja broja žena u političkom životu i jačanja njihovog utjecaja u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. S tim u vezi, Isaković je dodao da ovaj dokument treba biti korišten i kao argument s ciljem da se, kroz izmjenu zakonodavstva, kao i kroz druge mjere, ostvari napredak u ovoj oblasti (Cjelokupno izlaganje gospodina Isakovića na Tematskoj sjednici možete pročitati ovdje).

Član Komisije za ostvarivanje ravnopravnosti spolova i član Komiteta za jednakost i nediskriminaciju PSVE Saša Magazinović predstavio je učesnicima Tematske sjednice Rezoluciju PSVE 2111 (2016) o procjeni utjecaja mjera za poboljšanje  zastupljenosti žena u politici. U okviru ovog dijela sjednice, prisutnim se obratila i predstavnica Agencije za ravnopravnost spolova Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, koja je u okviru svog izlaganja navela koliko je Bosna i Hercegovina blizu, odnosno daleko od ispunjavanja ciljeva iz predmetne Rezolucije PSVE.

Učesnicima Tematske sjednice obratili su se i zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice BiH Predrag Jović, te šef Odjela za planove i politiku u Uredu šefa Misije OSCE-a Joeri Maas.

U okviru dva odvojena panela, učesnici su dikutirali o učešću žena u politici, kao i o iskustvima nevladinih organizacija u BiH u okviru njihovih programa podrške političarkama u našoj zemlji. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću