MENI
28.11.2016

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH borave u dvodnevnoj radnoj posjeti Republici Sloveniji

Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) predvođena predsjedavajućim Predstavničkog doma PSBiH Mladenom Bosićem, te zamjenicima Šefikom Džaferovićem i Borjanom Krišto, boravi u dvodnevnoj zvaničnoj posjeti Republici Sloveniji.

Članovi Kolegija danas su razgovarali sa predsjednikom Državnog zbora Republike Slovenije dr. Milanom Brglezom. Predsjedavajući Bosić tokom razgovora izrazio je zadovoljstvo što je počelo rješavanje problema štediša bivše Ljubljanske banke. - Slovenija je prijateljska država koja nam daje podršku na putu evropskih integracija, pa se nadamo da ćete nam pomoći i angažirati se oko nove paravizne mjere prema građanima Bosne i Hercegovine i namjere Evropske unije da uvede taksu za registraciju i ulazak u EU, što bi predstavljalo psihološku barijeru našim građanima koji putuju. Sa Slovenijom imamo uravnoteženu vanjskotrgovinsku razmjenu, ali je neophodno jače prisustvo slovenačkih investitora u Bosni i Hercegovini, što bi doprinjelo bržem ekonomskom razvoju.- istaknuo je tokom sastanka predsjedavajući Bosić.

Zamjenik predsjedavajućeg Šefik Džaferović predložio je slovenačkim kolegama potpisivanje Protokola o parlamentarnoj saradnji, sličan onom koji je Bosna i Hercegovina nedavno potpisala sa Italijom i Mađarskom. - Od Slovenije tražimo dalju podršku na euroatlantskom putu Bosne i Hercegovine, a bitno je i dalje razgovarati o statusu i pravima građana Slovenije koji su porijeklom iz Bosne i Hercegovine. Ekonomska i kulturna saradnja između dvije prijateljske zemlje je dobra, ali očekujemo da se ona dodatno unaprijedi u narednom periodu, rekao je, između ostalog, Džaferović.

Zamjenica predsjedavajućeg Borjana Krišto osvrnula se na dobre odnose između dvije zemlje te zahvalila Sloveniji na pomoći Bosni i Hercegovini prilikom ne tako davnih poplava. Ona je naglasila da Bosna i Hercegovina funkcionira u situaciji nametnutog Ustava koji nema legitimitet i predstavlja kočnicu sveukupnom napretku Bosne i Hercegovine. - Nijedna nova članica nije ušla u Evropsku uniju a da prije toga nije izvršila promjenu Ustava, pa sam uvjerena da će i Bosna i Hercegovina morati promijeniti dejtonski Ustav prije nego postane punopravna članica Evropske unije. Sigurna BiH znači sigurnu i stabilnu regiju, a vjerujem da je to zajednički cilj svih, istaknula je Krišto tokom razgovora.

Predsjednik Državnog zbora Slovenije dr. Milan Brglez naglasio je da se Evropa i Evropska unija trenutno susreću sa brojnim izazovima, od kojih su najveći migrantska kriza, referendum u Velikoj Britaniji i nova američka administracija.

Članovi Kolegija Predstavničkog doma PSBiH upisali su se u Zlatnu knjigu gostiju te uputili poziv domaćinu da naredne godine dođu u uzvratnu posjetu Bosni i Hercegovini. 

Za sutra je planiran sastanak članova Kolegija sa predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom i premijerom Mirom Cerarom. (kraj)

 

 


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću