MENI
17.11.2016

Održana 29. sjednica Ustavnopravne komisije Doma naroda

Na 29. sjednici Ustavnopravne komisije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) podržan je, sa devet usvojenih amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o udruženjima i fondacijama BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je i zaključak kojim se Domu naroda PSBiH predlaže da zaduži Vijeće ministara BiH da formira radnu grupu, koju će činiti predstavnici Zakonodavno – pravnog sektora Sekretarijata PSBiH i Ureda za zakonodavstvo Vijeća ministara BiH, radi analize stanja povodom situacije i problema koji nastaju u zakonima koji su doneseni prije stupanja na snagu Jedinstvenih pravila za izradu pravnih propisa u institucijama BiH. 

Podržan je, sa šest usvojenih amandmana, Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravi, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH. Usvojen je i zaključak kojim se Domu naroda PSBiH predlaže da Kolegiju Doma naloži da ubuduće sve prijedloge zakona, pored Zakonodavno – pravnog sektora Sekretraijata PSBiH, dostavlja i Odjelu za lektoriranje Informaciono – dokumentacionog sektora Sekretarijata PSBiH radi davanja mišljenja o jezičkoj ispravnosti prijedloga zakona. U usvojenom zaključku dalje se navodi da bi, u slučaju da Odjel za lektoriranje uoči nedostatke u predloženom zakonskom aktu, Kolegij Doma prijedlog zakona vratio predlagaču na doradu. 

Komisija je obavila raspravu i uputila u dalju parlamentarnu proceduru Godišnji izvještaj Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH za 2015. godinu. Usvojen je i zaključak kojim se Domu naroda predlaže da zaduži Ministarstvo pravde BiH da u parlamentarnu proceduru uputi potrebne izmjene i dopune zakonskih prijedloga ili uputi novi zakonski prijedlog kojim će se regulirati i javnosti učiniti dostupnim imovinski kartoni nosilaca pravosudnih funkcija u pravosudnim institucijama BiH. 

Podržana je Informacija o stanju bilateralnih sporazuma o primjeni Sporazuma o pitanjima sukcesije. Usvojen je i zaključak kojim se Domu naroda PSBiH predlaže da Ministarstvo pravde BiH zaduži da intenzivira aktivnosti na zaključivanju bilateralnih ugovora o imovinsko - pravnim pitanjima s ostalim državama nasljednicama bivše SFRJ. 

Komisija je razmotrila Zahtjev Ustavnog suda BiH za izjašnjenje o Zahtjevu poslanika u Narodnoj skupštini Republike Srpske za ocjenu ustavnosti Zakona o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Republike Bosne i Hercegovine s Ustavom BiH i Evropskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda. Nakon obavljene rasprave, Komisija je konstatirala sljedeće: 

  • Zakon o 1. martu donijela je Skupština Republike Bosne i Hercegovine 28. februara 1995. godine. 
  • Ukaz o proglašenju zakona, kojim se 1. mart proglašava Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine i državnim praznikom, potpisao je predsjednik Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine Alija Izetbegović 6. marta 1995. godine, tačno tri godine nakon što je Republička izborna komisija Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine potvrdila rezultate referenduma o određivanju statusa BiH.
  • Zakon o proglašenju 1. marta Danom nezavisnosti Bosne i Hercegovine objavljen je u Služenom listu BiH, broj 9/95.
  • Odredbom Aneksa II. 2. (prijelazne odredbe) Ustava Bosne i Hercegovine propisano je da svi zakoni, propisi i sudski poslovnici koji budu na snazi na teritoriju BiH kada Ustav stupi na snagu, ostaju na snazi u onoj mjeri u kojoj se ne kose sa Ustavom Bosne i Hercegovine sve dok nadležno vladino tijelo BiH ne odredi drugačije. 
  • Ustavni sud BiH primio je 19. oktobra 2016. godine zahtjev poslanika Narodne skupštine Republike Srpske za ocjenu ustavnosti navedenog zakona. 
U vezi sa gore navedenim, odlučeno je da o navedenim činjenicama Ustavnopravna komisija Doma naroda PSBiH upozna Ustavni sud BiH koji će, u skladu sa svojim nadležnostima, odlučiti o usaglašenosti predmetnog zakona sa Ustavom BiH. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću