MENI
17.11.2016

Održana 25. sjednica Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije posvećena stanju i perspektivama sektora poljoprivrede u BiH

Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) svoju 25. sjednicu posvetila je stanju i perspektivama sektora poljoprivrede u Bosni i Hercegovini. 

Nakon sadržajne rasprave, u kojoj su, osim članova Komisije, učestvovali predstavnici Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH, entitetskih i kantonalnih ministarstava poljoprivrede, predstavnici uprava, agencija i ureda na državnom nivou koje se bave ovom oblašću, predstavnici Vanjskotrgovinske komore BiH i entitetskih komora, predstavnici saveza i udruženja poljoprivrednika, kao i predstavnici akademske zajednice, zaključeno je da nadležne institucije i organizacije na svim nivoima vlasti u BiH trebaju da učine sve kako bi bila unaprijeđena poljoprivredna proizvodnja u svim dijelovima Bosne i Hercegovine. 

Učesnici tematske sjednice složili su se i oko potrebe da se u što skorijem roku izradi državna strategija za razvoj poljoprivrede, čime bi se, kako je naglašeno, ispunile preporuke Evropske komisije iz posljednjeg izvještaja za BiH, te ispunili uvjeti za povlačenje podsticajnih sredstava Evropske unije (EU) iz IPA 2 programa za razvoj poljoprivrede. 

Učesnici u raspravi istaknuli su teško stanje u oblasti poljoprivrede, koje je obrazloženo obavezom liberalizacije trgovine sa zemljama EU, te nekonkurentnošću i nedovoljnom zaštitom domaće poljoprivredne proizvodnje. 

Ukazano je i na problem nedostatka sredstava koje Bosna i Hercegovina i njeni entiteti izdvajaju za podsticaje poljoprivredne proizvodnje, kao i na kašnjenja i netransparentnost u podjeli podsticaja. 

Istaknuta je i potreba smanjenja značajnog vanjskotrgovinskog deficita kojeg naša zemlja ima sa susjednim zemljama i zemljama EU, kao i potreba uvođenja recipročnih mjera u okviru CEFTA za zaštitu domaće poljoprivredne proizvodnje. 

Učesnici tematske sjednice apelirali su i na sve nadležne institucije vlasti u BiH da uspostave bolju koordinaciju s ciljem da poljoprivrednici dobiju značajniju institucionalnu i zakonsku podršku i da se maksimalno olakša izvoz poljoprivrednih proizvoda iz BiH. 

Nakon što, na osnovu današnje rasprave, usaglasi i usvoji zaključke o stanju i perspektivama sektora poljoprivrede u BiH, Komisija će zaključke proslijediti Domu naroda PSBiH u dalju parlamentarnu proceduru. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću