MENI
16.11.2016

Članovi Kolegija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH razgovarali sa zamjenikom mađarskog premijera

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Mladen Bosić i zamjenici predsjedavajućeg Šefik Džaferović i Borjana Krišto danas su u Budimpešti razgovarali sa zamjenikom mađarskog premijera Zoltanom Semjenom. 
Zajednički je konstatirano da su odnosi između dvije zemlje dobri i da nema otvorenih pitanja, a na sastanku se govorilo o mogućnostima daljeg unapređenja privredne, kulturne i ekonomske saradnje. Mađarska je među deset najznačajnijih trgovinskih partnera Bosne i Hercegovine, godišnja trgovinska razmjena iznosi oko 600 000 000 maraka, a produbljivanjem saradnje u sektoru poljoprivrede i drugim oblastima mogao bi povećati obim izvoza iz Bosne i Hercegovine i pokrivenost uvoza koja trenutno iznosi oko 45%. 

Zamjenik mađarskog premijera Zoltan Semjen istakao je da, uprkos brojnim unutarnjim problemima, Evropska unija mora nastaviti proces integracija i primiti u punopravno članstvo zemlje zapadnog Balkana. Mađarska i ostale države članice Višegradske grupe u tom procesu pružit će, kako je rekao, snažnu podršku Bosni i Hercegovini. 

Na kraju dvodnevne posjete Mađarskoj Delegacija Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine razgovarala je i sa gradonačelnikom grada Szekszarda na jugu Mađarske. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću