MENI
14.11.2016

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije PSBiH Nikola Lovrinović razgovarao sa predsjednikom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju NSRS

Predsjedavajući Zajedničke komisije za evropske integracije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Nikola Lovrinović razgovarao je danas u Banjaluci sa predsjednikom Odbora za evropske integracije i regionalnu saradnju Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) Branislavom Borenovićem o daljem toku procesa evropskih integracija BiH. 

Na sastanku su razmijenjena mišljenja o novom izvještaju Evropske komisije o napretku Bosne i Hercegovine na evropskom putu. Zajednički je konstatirano da u narednom periodu, posebno nakon što naša zemlja u decembru ove godine dobije upitnik Evropske komisije, treba učiniti sve kako bi se ubrzao evropski put BiH i u što kraćem roku kvalitetno odgovorilo na sva pitanja. Takav pristup, rečeno je na sastanku, omogućio bi da BiH do kraja 2017. godine dobije status kandidata za ulazak u Evropsku uniju.

Razgovaralo se i o narednim aktivnostima u Parlamentarnom forumu za evropske integracije BiH, tijelu kojeg čine predstavnici parlamentarnih komisija/odbora za evropske integracije parlamenata na svim nivoima vlasti u našoj zemlji. Naglašeno je da jačanje saradnje institucija zakonodavne vlasti u BiH može doprinijeti relaksaciji političkih prilika u zemlji i bržem provođenju Reformske agende, kako na državnom tako i na entitetskim nivoima vlasti u BiH.

Bilo je riječi i o Okruglom stolu o vladavini prava i reformi pravosuđa, kojeg sutra u Banjaluci organizira Zajednička komisija za evropske integracije PSBiH. Upozoreno je da je riječ o jednom od najvećih izazova u procesu evropskih integracija naše zemlje i da bez provođenja reforme pravosuđa i uspostavljanja nezavisnih pravosudnih institucija, vladavine prava i jednakosti svih građana pred zakonom nema ozbiljne borbe protiv kriminala i korupcije, niti ozbiljnog napretka na evropskom putu Bosne i Hercegovine. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću