MENI
11.11.2016

Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine BiH u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative Monika Tomić učestvovala na sastanku o samoodrživosti Energetske zajednice

Predsjedavajuća Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) u Parlamentarnoj skupštini Centralnoevropske inicijative (PSCEI) Monika Tomić učestvovala je na sastanku na temu „Energetska zajednica na putu ka većoj samoodrživosti“, koji je održan u Veneciji.

Obraćajući se prisutnima, gospođa Tomić istaknula je da je BiH od 2006. godine punopravna članica Energetske zajednice, čiji je cilj razvoj energetskog tržišta i integriranje zemalja Jugoistočne Evrope u unutarnje energetsko tržište Evropske unije (EU). Ugovorom iz 2006. godine, BiH i zemlje regije obavezale su se da uspostave zajedničko tržište električne energije i prirodnog plina, podsjetila je gospođa Tomić. Pored toga, kako je rekla, članstvom u Energetskoj zajednici pruža se prilika za razvoj alternativnih procesa snabdijevanja plinom, kao i za poboljšanje stanja u životnoj sredini uz primjenu energetske efikasnosti i korištenja obnovljivih izvora energije. 

Članice Energetske zajednice iz Jugoistočne Evrope, kazala je gospođa Tomić, obavezale su se na to da zajedničko tržište treba funkcionirati po standardima tržišta EU, a to se, kako je pojasnila, treba postići postepenim preuzimanjem dijela pravne stečevine EU, odnosno provođenjem odgovarajućih direktiva i uredbi EU. Kako je navela, oblasti kojima u tom procesu posebno treba posvetiti pažnju jesu električna energija, plin, nafta, zaštita životne sredine, konkurentnost energetskih resursa i njihova efikasnost. 

Na sastanku, koji je organizirala Delegacija Italije u PSCEI i Odjel za ekonomski razvoj i energetiku Vlade regije Veneto, članovi delegacija u PSCEI, državni ministri za energetiku i članovi drugih tijela nadležnih za električnu energiju, naftu i plin iz transjadranske i transalpske regije razgovarali su o povezanosti, energetici i transportu u ove dvije regije. (kraj) 

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću