MENI
10.11.2016

Delegacija Parlamentarne skupštine BiH u Pragu učestvuje na Konferenciji Vijeća Evrope o javnim RTV servisima i demokratiji

Delegacija Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH), koju čine predsjedavajući Komisije za saobraćaj i komunikacije Predstavničkog doma PSBiH Momčilo Novaković i zamjenici predsjedavajućeg Komisije za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije Doma naroda PSBiH Sead Kadić i Mario Karamatić, učestvuje u radu dvodnevne Konferencije o ulozi i odgovornosti javnih radio – televizijskih servisa i parlamenata u demokratskim društvima, koja je danas počela u Pragu.

Na Konferenciji, koju je organizirala Parlamentarna skupština Vijeća Evrope (PSVE) i čiji je domaćin Predstavnički dom Parlamenta Češke Republike, raspravlja se o javnom servisu i njegovom utjecaju na društvo i demokratiju, o upravljanju javnim servisom, osiguravanju institucionalne i uredničke nezavisnosti, te održivosti javnog servisa, kao i o ulozi i odgovornosti parlamenata u osiguravanju slobode izražavanja, slobode medija, te suzbijanja govora mržnje. 

Tokom rasprave u okviru panela o javnom servisu i njegovom utjecaju na društvo i demokratiju istaknuto je i vrlo teško i složeno stanje u tri javna radio-televizijska servisa u BiH, budući da je u posljednje vrijeme značajno urušen sistem naplate RTV takse zbog čega je i Javni RTV sistem doveden u pitanje. Članovi Delegacije PSBiH izrazili su jedinstven stav da je rješenje problema u postizanju političkog dogovora svih ključnih političkih aktera u Bosni i Hercegovini oko iznalaženja načina stabilnog finansiranja Javnog RTV sistema i efikasnog ubiranja RTV takse. Članovi Delegacije naglasili su da je potrebno postići konsenzus predstavnika sva tri konstitutivna naroda oko rješenja koja bi omogućila da svi budu zadovoljni načinom funkcioniranja, kadrovskim rješenjima i programskim sadržajima javnih servisa u BiH. 

Konferenciju su svojim obraćanjima otvorili predsjednik Predstavničkog doma Parlamenta Češke Jan Hamaček, predsjednik Evropske radio – difuzna unije (EBU) Jean Paul Philippot i predsjednica Potkomiteta PSVE za medije i informaciono društvo Gülsün Bilgehan. (kraj)


PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću