MENI
8.11.2016.

Одржана 35. сједница Комисије за финансије и буџет Представничког дома

На 35. сједници Комисије за финансије и буџет Представничког дома Парламентарне скупштине Босне и Херцеговине (ПСБиХ) подржана су начела Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о платама и другим накнадама у судским и тужилачким институцијама на нивоу БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ. 

Комисија је одгодила изјашњавање и закључила да од Колегијума Представничког дома ПСБиХ затражи продужење рока од 60 дана за доставу мишљења о начелима Приједлога закона о измјенама и допунама Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач Савјет министара БиХ. Усвојен је и закључак који ће бити упућен Представничком дому ПСБиХ, а којим се од Савјета министара БиХ захтијева да до 31. децембра 2016. године изради и у парламентарну процедуру достави системски и цјеловит Приједлог закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, којим ће обухватити све досадашње недостатке који су се у примјени Закона појавили, указујући на потребу системског приступа проблематици регулисања плата и накнада запослених у институцијама БиХ, а не повременог, ад хок приступа којим се рјешавају појединачна актуелна питања и захтјеви појединих институција.

Одгођено је изјашњавање и одлучено је да се од Колегијума Дома затражи продужење рока за доставу мишљења о начелима Приједлога закона о измјени Закона о платама и накнадама у институцијама БиХ, чији је предлагач посланик Шемсудин Мехмедовић. Усвојен је закључак који ће бити упућен Представничком дому ПСБиХ, а којим се тражи да се овај Приједлог закона упути Савјету министара БиХ како би се размотрио и његове измјене биле узете у обзир приликом израде системског и цјеловитог Приједлога закона о платама и накнадама у институцијама БиХ. 

У вези са раније прихваћеним Извјештајем о ревизији извршења Буџета институција БиХ за 2015. годину, Комисија је усвојила закључак који ће бити упућен Представничком дому ПСБиХ, а којим се од Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ тражи да, најкасније до краја 2016. године, размотре „Извјештај о ревизији извршења Буџета институција БиХ за 2015. годину“, и да заједно креирају „Програм активности и мјера“ које ће се подузети у правцу превазилажења недостатака у пословању презентованих у ревизорском извјештају и превентивних мјера којима ће запријечити понављање истих налаза ревизије у наредним извјештајима ревизије. Наведени „Програм активности и мјера“ има се јавно објавити најкасније до краја фебруара 2017. године на интернет - страницама Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ, а да се у копији достави ПСБиХ у истом року. 

Усвојен је и закључак који ће бити упућен Дому и којим се од Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ тражи да промптно приступе свеобухватној реализацији препорука ревизије које су садржане у тексту „Извјештај о извршењу Буџета институција БиХ за 2015. годину». Од истих институција такође се тражи да најкасније до 1. марта 2017. године доставе ПСБиХ попуњену табелу из прилога 1. ових закључака. 

Усвојен је и закључак којим се од Савјета министара БиХ и Министарства финансија и трезора БиХ тражи да посебну пажњу посвете јачању система унутрашњих контрола, те да, у циљу повећања ефикасности финансијског пословања и поузданости финансијских извјештаја, успоставе одговарајући систем унутрашњих контрола којима ће смањити ризик од понављања истих или појаве нових грешака у свом финансијском пословању.

Примљена је к знању Информација о стању јавне задужености БиХ на дан 30. јуни 2016. године. (крај) 

ПРЕС
КОНТАКТ
Сектор за односе с јавношћу