MENI
7.11.2016

Delegacija Doma naroda PSBiH u Valeti na parlamentarnom sastanku o jačanju uloge parlamentaraca u izgradnji efikasnog sistema borbe protiv terorizma

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) Safet Softić i njegov zamjenik Bariša Čolak učestvovat će u radu sastanka o jačanju uloge parlamentaraca u izgradnji efikasnog sistema borbe protiv terorizma u okviru vladavine prava koji se 8. i 9. novembra 2016. godine održava u Valeti (Malta). 

Dvodnevni sastanak parlamentaraca bit će održan u organizaciji Međunarodnog instituta za pravdu i vladavinu prava (MIP), koji je osnovan sa zadatkom da osigura obuke za zakonodavce, za tužioce, sudije i druge interesne grupe iz sigurnosnog sektora o tome kako, u okviru vladavine zakona, riješiti problem terorizma i povezanih transnacionalnih kriminalnih aktivnosti. MIP trenutno ima 13 stalnih članica, među kojima su i Francuska, Italija, Holandija, Turska, Velika Britanija, SAD i Evropska unija.

Ovaj parlamentarni sastanak, čije održavanje finansira Evropska komisija, dio je projekta koji treba da istakne ključnu ulogu parlamentaraca u razvijanju i nadziranju borbe protiv terorizma, u skladu s dobrim međunarodnim praksama. S tim u vezi, na sastanku će biti predstavljen set preporuka proizašlih sa sličnih sastanaka koji su tokom 2015. i 2016. godine održani na Malti, kao i u Maroku, Turskoj i u Briselu. (kraj)

PRESS
KONTAKT
Sektor za odnose sa javnošću